NATO acuză Rusia că refuză dialogul

  • 12 Decembrie 2014 16:04
NATO acuză Rusia că refuză dialogul

NATO a acuzat vineri Rusia că nu ''manifestă niciun interes pentru un dialog veritabil'', în contextul în care Alianța Nord-Atlantică a făcut un prim pas către reluarea contactelor militare cu privire la zborurile ruse în zona Mării Baltice.

NATO comunică periodic în legătură cu intensificarea activității militare ruse în apropierea frontierelor sale, în special referitor la zborurile deasupra Mării Baltice ale unor avioane militare care sunt interceptate constant de avioane de vânătoare ale Alianței, staționate în regiune.

''Este nevoie de doi pentru a dialoga și, până acum, Rusia nu s-a arătat cu adevărat interesată de un dialog real și nu a revenit la respectarea dreptului internațional și a obligațiilor și responsabilităților sale internaționale'', a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, citat de Agerpres.

În luna aprilie, NATO a întrerupt orice fel de cooperare cu Moscova, ca reacție la anexarea Crimeii de către Rusia.

Miniștrii de externe din statele NATO, reuniți săptămâna trecută la Bruxelles, au convenit că în ''actuala perioadă tensionată trebuie să fie reluate schimburile constante între militarii NATO și cei din Rusia, pentru a se evita orice incident'', a reamintit Oana Lungescu.

Duminică, NATO a anunțat că s-a semnalat prezența a peste 30 de avioane ruse deasupra Mării Baltice în zilele precedente.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțate pe 20 noiembrie că peste 400 de avioane militare ruse au fost interceptate de avioane de luptă ale NATO în acest an, în creștere cu 50% față de anul 2013. Numai în regiunea Mării Baltice numărul interceptărilor (peste 100) s-a triplat în 2014 față de anul trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău