NATO a respins solicitarea Moscovei ca Alianța să renunțe la aderarea Ucrainei. Jens Stoltenberg: Nu vom face niciun compromis

  • 16 Decembrie 2021 15:47
NATO a respins solicitarea Moscovei ca Alianța să renunțe la aderarea Ucrainei. Jens Stoltenberg: Nu vom face niciun compromis

NATO a respins joi solicitarea Moscovei ca Alianța să renunțe la aderarea Ucrainei și a insistat asupra importanței parteneriatului său cu Kievul, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Nu vom face niciun compromis asupra dreptului Ucrainei de a-și alege propria cale, nu vom face niciun compromis asupra dreptului NATO de a-și proteja și apăra toți aliații și nu vom face niciun compromis asupra faptului că NATO are un parteneriat cu Ucraina", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la sediul Alianței din Bruxelles.

"Din 2014, de la începutul războiului, Rusia a împins Ucraina spre NATO și astăzi este pe cale să paveze drumul dificil al aderării sale", a declarat la rândul său președintele ucrainean.

Ucraina are dreptul de a se apăra, ca toate statele suverane, iar NATO îi va furniza sprijin practic, instruindu-i și consiliindu-i forțele armate, participând la exerciții comune și furnizându-i echipament, a mai spus Stoltenberg, potrivit nato.int. El a ținut să sublinieze că Alianța este alături de Ucraina, dar că "sprijinul NATO nu este o amenințare pentru Rusia".

El și-a reiterat apelul către Rusia de a reveni la diplomație, de a face pași pentru detensionarea situației și de "a respecta suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei".

"Orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecințe severe. Și ar avea un preț ridicat", a atras atenția secretarul general al NATO.

"În același timp, aliații NATO sunt pregătiți să discute cu Rusia. Și ne reiterăm invitația către Moscova pentru o întâlnire a Consiliului NATO-Rusia", a mai afirmat el.

Rusia este în prezent suspectată în Occident că pregătește o nouă invazie a Ucrainei și că desfășoară forțe considerabile la frontiera lor comună, notează AFP.

Rusia i-a transmis miercuri secretarului adjunct american pentru Europa, Karen Donfried, cu prilejul deplasării sale la Moscova, o listă de "propuneri" privind garanțiile juridice solicitate aliaților.

Karen Donfried a ajuns joi la Bruxelles pentru a prezenta aceste propuneri la NATO în cursul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre, informează surse diplomatice din cadrul NATO.

Aderarea a fost promisă Ucrainei și Georgiei în cadrul summitului NATO de la București din 2008, în pofida avertismentelor Franței și Germaniei. Însă aderarea unui nou membru trebuie să fie aprobată în unanimitate, a reamintit Jens Stoltenberg.

Alianță defensivă, NATO nu a intervenit când a avut loc campania militară a Rusiei în Georgia în 2008, nici când a avut loc anexarea Crimeei în 2014. Articolul 5 nu se aplică decât în cazul membrilor, nu și al țărilor partenere, explică aliații.

Președintele ucrainean este conștient de această regulă. "Dacă armata noastră eșuează, asta va avea consecințe pentru toate statele membre NATO, pentru că Ucraina este un avanpost", a subliniat el.

Volodimir Zelenski nu și-a ascuns decepția după ce s-a întâlnit miercuri cu liderii UE, dintre care 21 sunt membri ai NATO. "Mulți lideri europeni nu înțeleg în general ceea ce se întâmplă la frontierele noastre", a spus el, după ce a solicitat în van adoptarea de sancțiuni preventive împotriva Moscovei.

Liderii UE reuniți în cadrul unui summit la Bruxelles vor discuta joi diferite opțiuni pentru a reacționa la o eventuală nouă intervenție militară rusă în Ucraina. De asemenea, ei vor prelungi sancțiunile economice deja în vigoare din 2014.

"Sunt deja în vigoare sancțiuni și suntem gata să adăugăm și altele dacă va fi necesar", a dat asigurări miercuri seară Charles Michel, președinte al Consiliului European. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău