NATO a finalizat cel mai important exercițiu aerian din istoria sa
-
23 Iunie 2023 16:39
NATO a finalizat vineri, 23 iunie, cel mai mare exercițiu de manevre aeriene menit să arate, printr-o demonstrație de forță în Europa Centrală și de Est, unitatea membrilor săi, în special în fața potențialelor amenințări din partea Rusiei, relatează AFP.
„Am vrut să arătăm că aceste 25 de națiuni diferite pot opera împreună din prima zi și am reușit", a declarat șeful forțelor aeriene germane, Ingo Gerhartz.
Exercițiul, coordonat de Germania și numit "Air Defender 23", a reunit aproximativ 250 de aeronave militare din 25 de state membre și partenere NATO, inclusiv Japonia și Suedia, o țară candidată la aderarea la Alianță.
Până la 10.000 de persoane au participat la aceste exerciții, menite să consolideze interoperabilitatea și protecția împotriva dronelor și rachetelor de croazieră în cazul unui atac asupra orașelor, aeroporturilor sau porturilor situate pe teritoriul NATO.
"Aceste exerciții au fost un succes total, nu numai tactic, ci și organizatoric", a declarat el de la baza aeriană Jagel din landul Schleswig-Holstein.
Din cele 2.000 de zboruri planificate, au avut loc 1.800, a spus el, o rată "record" de finalizare pentru acest tip de exercițiu.
Exercițiul a fost conceput în 2018, parțial ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, și a fost gândit ca o formă de "asigurare" pentru flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, chiar dacă nu vizează "pe cineva anume", a explicat șeful Forțelor Aeriene Germane, în timpul prezentării exercițiului.
Dar aceste manevre au fost, de asemenea, menite să transmită un mesaj, în special Rusiei, a declarat ambasadoarea SUA în Germania, Amy Gutmann.
"Aș fi foarte surprinsă dacă un lider mondial nu ar lua notă de ceea ce arată acest lucru în privința spiritului acestei alianțe, ce înseamnă puterea acestei alianțe, și asta îl include și pe domnul Putin", a spus ea.
Exercițiul, la care cancelarul Olaf Scholz a participat la 16 iunie în nordul Germaniei, a dus la mai puține perturbări ale traficului aerian decât se aștepta. "Traficul aerian civil a trecut acest test de stres", a declarat ministrul german al transporturilor, Volker Wissing.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a galvanizat alianța militară occidentală creată în urmă cu aproape 75 de ani pentru a face față Uniunii Sovietice.
Finlanda și Suedia, care și-au menținut mult timp neutralitatea oficială pentru a evita orice conflict cu Moscova, au solicitat aderarea la NATO după invazia rusă din Ucraina de la 24 februarie 2022.