Natalia Gavrilița: Săptămâna viitoare va exista mai multă claritate privind majorarea pensiilor

  • 19 August 2021 17:26
Natalia Gavrilița: Săptămâna viitoare va exista mai multă claritate privind majorarea pensiilor

Săptămâna viitoare va exista mai multă claritate privind categoriile care vor beneficia de majorarea pensiei și de creșteri ale alocaților. Există deja un concept definit, care va fi consultat în această săptămână cu Parlamentul și se vor face ajustările necesare. Declarația a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița, într-o conferință de presă. Ea are încredere că, de la 1 octombrie, mii de pensionar vor primi vești bune, transmite IPN.

În prezentarea priorităților Guvernului, premierul a declarat că, la capitolul „curățarea instituțiilor statului”, e nevoie la fiecare minister de echipe care să aibă aceleași viziuni. Până acum, au plecat din funcții 30 de secretari de stat și secretari generali ai ministerelor, 30 de șefi ai oficiilor teritoriale ai Cancelariei de Stat și zece directori ai autorităților administrative-centrale din subordinea ministerelor. Au fost angajați 16 secretari de stat, 12 șefi ai oficiilor teritoriale și doi șefi de autorități administrative centrale. Cifrele sunt parțiale, deoarece din alte multe funcții oamenii și-au depus demisiile și le au acceptate din septembrie când revin din concedii.

Pe justiție, Guvernul a avizat pozitiv Legea cu privire la Procuratură, modificările ce țin de activitatea judecătorească. În fiecare minister se lucrează la documentarea abuzurilor ce țin de achiziții și implementarea programelor. Corpul de control al premierului a fost trimis la ASP pentru a verifica achiziția de 500 de milioane de lei anunțată de ei în luna mai.

Potrivit Nataliei Gavrilița, Moldova este la începutul unui nou val de infectări care afectează multe țări din regiune. La ședința CNESP de săptămâna trecută s-au luat decizii pentru evitarea creării situațiilor de infectare. Este vorba despre așa măsuri ca evitarea aglomerărilor la Aeroport și în transport public. Au fost schimbate condițiile de intrare în țară, inclusiv prin acceptarea rezultatelor testelor rapide.

Premierul a menționat și faptul că UE va oferi Moldovei suport bugetar de 500 de milioane de euro. Pentru a primi banii, s-a lucrat în această săptămână la îndeplinirea condiționalităților. În toamnă, vor fi intrări de peste 236 de milioane de dolari de la FMI. Guvernul este în negocieri cu Guvernul României pentru a fi reluat progrsmul de grant de 100 de milioane de euro, bani care vor merge parțial pentru achiziții de echipamente medicale, dar majoritatea vor merge în primării. Guvernul se pregătește pentru absorbția a 600 de milioane de euro din partea UE pentru ieșirea din criză în următorii trei ani.

Premierul susține că a început deja transformarea sistemului de inspectare, ca abuzurile asupra afacerilor să înceteze și a început corectarea deciziilor proaste luate de coaliția Șor – Dodon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Câțiva nori
Umiditate:66 %
Vint:3,09 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău