Natalia Gavrilița: Ne așteptăm la un tarif mai mare de 6 lei și 20 de bani

  • 04 Noiembrie 2021 08:00
Natalia Gavrilița: Ne așteptăm la un tarif mai mare de 6 lei și 20 de bani

Pronosticuri mai puțin optimiste din partea premierului Natalia Gavrilița. Tariful la gazele naturale va fi mai mare de 6,20 lei. Premierul spune că o decizie finală în acest sens va lua ANRE după ce Moldovagaz va prezenta calculele făcute în baza noului preț de achiziție și va cere ajustarea tarifelor. Natalia Gavrilița spune însă că Guvernul nu-și va lăsa cetățenii în plină iarnă față în față cu facturile mari, și-i va ajuta pe cei cu venituri modeste, dar și pe cei care consumă volume mici de gaz, notează IPN.

Premierul Natalia Gavrilița spune că o eventuală majorate a tarifului va fi determinată de prețul de achiziție mai mare pe care-l achită Republica Moldova, dar și de unele devieri financiare care ar putea fi incluse în tarif.

„Moldovagaz face calculele și va merge la ANRE cu solicitare de tarif în baza costului pe care-l achită. Există devieri financiare și rata recuperării lor poate fi mai lungă sau mai scurtă. Cert este că avem o situație excepțională în privința gazelor naturale pe plan internațional. Noi avem un preț bun, dar oricum el este mai mare decât a plătit până acum Moldova. Ne putem aștepta la un tarif mai mare de 6 lei 20 de bani, care a fost cel mai mare tarif plătit până acum, în perioada 2012-2014. Nu știu dacă va ajunge la 10 lei sau nu, rămâne să aflăm după calculele Moldovagaz și ANRE”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Deși fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a sugerat recent guvernării să anuleze TVA de 8% pentru gazele naturale, fapt ce ar duce la economisirea a 300 de milioane de lei, prim-ministrul Natalia Gavrilița respinge o astfel de inițiativă.

„Reducerile de TVA creează distorsionări, ele devin politice, ar trebui aplicate când există un motiv clar social. Bunele practici arată că este mai bine ca Guvernul să subvenționeze populația direct, decât să reducă povara fiscală pe Moldovagaz. Credem că aceste resurse mai bine să le oferim prin programe de asistență cetățenilor”, a spus prim-ministrul.

Natalia Gavrilița spune că Guvernul va veni cu un sprijin mixt pentru cetățeni, în funcție de venituri și de valoarea consumului.

„Cele mai bune programe sociale, sunt cele țintite, bazate pe o evaluare a veniturilor cetățenilor sau a consumului de gaze și banii ar trebui să meargă spre cei care au nevoie cu adevărat. Noi vom crește ajutorul pentru perioada rece a anului, un ajutor primit de cetățeni în lunile noiembrie-martie pentru plata facturilor. Vom crește și criteriile de eligibilitate, astfel ca mai multe familii să beneficieze de ajutor și vom crește și cuantumul acestui ajutor. În al doilea rând, vom veni cu ajutor în funcție de volumul de gaze naturale consumate ”,  a punctat premierul Natalia Gavrilița.

Republica Moldova achită Gazprom-ului pentru luna noiembrie suma de aproximativ 450 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale. În prezent, tariful la gazele naturale pentru consumatorii casnici este de 4,20 lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău