Natalia Gavrilița, la lansarea FACEM: Accesul la resurse investiționale pe termen lung la dobânzi rezonabile înseamnă creșterea afacerilor și crearea locurilor de muncă

  • 20 Septembrie 2022 15:49
Natalia Gavrilița, la lansarea FACEM: Accesul la resurse investiționale pe termen lung la dobânzi rezonabile înseamnă creșterea afacerilor și crearea locurilor de muncă

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a participat la evenimentul de lansare a discuțiilor publice privind crearea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere a Economiei Moldovei (FACEM). Prin intermediul acestui nou mecanism guvernamental de finanțare a mediului de afaceri, întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor avea acces la finanțare pe termen lung la un fond de creditare cu condiții preferențiale, susținut de stat.

Natalia Gavrilița a declarat că, prin această inițiativă guvernamentală, se urmărește susținerea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din domeniile strategice și prioritare ale economiei naționale. „Un asemenea fond este absolut necesar pentru viitorul nostru european. Mă bucur că, în pofida tuturor crizelor suprapuse, reușim nu doar să îmbunătățim programele pentru antreprenori, să creștem bugetul pentru susținerea IMM-urilor, dar și să venim cu mecanisme pentru fundamentul creșterii de viitor. Sperăm să accelerăm împreună pe calea reformelor și, astfel, să putem deschide capitolul de negocieri cu UE și să accesăm resurse financiare semnificative pentru a investi în progresul economic al Moldovei”, a subliniat șefa Executivului.
 
Prim-ministra a enumerat și efectele pe termen mediu și lung pe care le va genera implementarea cu succes a fondului FACEM, cum ar fi: dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din domeniile strategice și prioritare ale economiei naționale, stimularea creării și menținerii locurilor de muncă, sporirea suportului financiar oferit de stat ÎMM-urilor, facilitarea accesului la finanțare a afacerilor și sporirea competitivității acestora.
„Accesul la resurse investiționale pe termen lung la dobânzi rezonabile înseamnă creșterea afacerilor și crearea locurilor de muncă. Conform analizei impactului, în următorii trei ani, FACEM ar putea finanța cel puțin 2800 de proiecte investiționale și crea circa 20 de mii de locuri de muncă. Anume prin astfel de instrumente, care sunt aplicate cu succes în alte țări europene, putem asigura creșterea calității vieții tuturor cetățenilor”, a mai adăugat Natalia Gavrilița.
 
 
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a accentuat că, prin intermediul FACEM, va fi pus în aplicare un instrument alternativ de finanțare la costuri reduse pentru proiecte investiționale inițiate de antreprenori. „FACEM este soluția care va ajuta să depășim etapele de criză mult mai simplu, mai eficient și va nivela fluctuațiile generate de ciclurile economice. Astfel, vom putea obține locuri de muncă, tehnologii mai moderne, investiții mai mari, productivitate mai înaltă, PIB mai mare și salarii mai mari”, a spus ministrul Economiei.
 
Potrivit directorului interimar ODA, Dumitru Pîntea, prin crearea FACEM statul va elimina o barieră importantă din calea dezvoltării ÎMM-urilor, oferind antreprenorilor oportunități de finanțare avantajoase și pe termen lung: „Costurile resurselor financiare de creditare (ratele dobânzilor) accesate prin FACEM vor fi mai mici cu cel puțin 30% decât resursele financiare atrase la moment de ÎMM-uri de la bănci și instituții nebancare. O parte din finanțări ar putea avea componentă de grant, ceea ce presupune că, în funcție de resursele disponibile, FACEM va compensa o parte din rata dobânzii sau o parte din ratele de credit. Totodată, Fondul va combina produsele de finanțare cu instrumentul de garantare financiară a ODA”.
 
Fondul va fi gestionat de către ODA, care va elabora, dezvolta și aproba produsele de finanțare și instrucțiunile necesare pentru gestiunea corectă, transparentă și eficientă a banilor. Produsele de finanțare ale FACEM vor fi elaborate în conformitate cu prioritățile politicilor publice stabilite de către Guvern, Ministerul Economiei și alte instituții de stat relevante. De asemenea, acestea vor ține cont de condițiile stabilite în acordurile cu partenerii de dezvoltare și donatorii. ÎMM-urile vor putea accesa produsele de finanțare prin intermediul băncilor sau organizațiilor de creditare nebancare, care au încheiat un contract de colaborare cu ODA.
Resursele financiare din care va fi constituit FACEM vor veni din alocările de la bugetul de stat, mijloacele financiare alocate de către partenerii de dezvoltare și donatori, veniturile obținute din creditare și recreditare și din alte surse legale. Pentru capitalizarea FACEM au fost bugetate, pentru anul 2022, resurse financiare în valoare de 70 de milioane lei. Pe parcursul următorilor 3 ani se preconizează capitalizarea suplimentară în valoare de 2,7 miliarde lei.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău