Natalia Gavrilița: Fiecare megawatt economisit înseamnă mai puțină presiune pentru creșterea tarifelor

  • 03 Noiembrie 2022 17:24
Natalia Gavrilița: Fiecare megawatt economisit înseamnă mai puțină presiune pentru creșterea tarifelor

Republica Moldova continuă să înregistreze un deficit de energie electrică, pe fundalul crizei energetice globale și al războiului din Ucraina. Sistemul energetic al R. Moldova este afectat de limitările volumelor de gaze rusești, ceea ce pune în dificultate și funcționarea la capacitatea necesară a centralei de la Cuciurgan,  cel mai important producător de curent electric,. transmite Radio Chișinău.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat astăzi pentru presă că procurarea energiei electrice de pe piața din Europa este mai scumpă decât contractele pe care le avea R. Moldova cu Ucraina. Prețul energiei procurate pe contracte de avarie este mai mare, a explicat prim-ministra Natalia Gavriliță și a reiterat îndemnul de a economisi energia electrică.

„Fiecare megawatt economisit înseamnă mai puțină presiune pentru creșterea tarifelor. Noi căutăm alte soluții, dar trebuie să înțelegem că în țările unde energia este mai ieftină, transportul este mai scump, pentru că sunt departe de noi și mai este diferența între energia electrică de bază și cea de echilibrare. Consumul de energie variază pe parcursul zilei și trebuie să avem diferite tipuri de energie electrică”, a spus Natalia Gavrilița.

Natalia Gavriliță a mai declarat că în fiecare zi stocul de lemne este suplinit. Obiectivul Guvernului la moment este asigurarea suficientă cu lemn și menținerea prețurilor pentru acesta. Ea a mai spus că sunt purtate discuții și cu România referitor la procurarea de lemne.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău