Natalia Gavrilița: E crucial să construim țara cu o majoritate stabilă, integră și bine intenționată. Interviu IPN

  • 05 Februarie 2021 08:24
Natalia Gavrilița: E crucial să construim țara cu o majoritate stabilă, integră și bine intenționată. Interviu IPN

Pentru ce scenarii se pregătește premierul desemnat când va merge în Parlament după votul de încredere? Pe ce contează când speră că Guvernul condus de ea nu va fi votat? Ce se întâmplă cu „echipa Gavrilița” și programul de guvernare, dacă sunt acceptate de Parlament și dacă nu sunt acceptate? Când vom afla numele miniștrilor din „Cabinetul Gavrilița” și ce prevede programul de guvernare? De ce fiul Nataliei Gavrilița va merge în clasa întâia și va învăța în Moldova, după ce și-a petrecut copilăria la Londra? Răspuns la aceste și alte întrebări aflați din interviul lui Valeriu Vasilică, realizat cu premierul desemnat Natalia Gavrilița.

IPN: Dna Gavrilița, ați fost nominalizată la funcția de premier într-o perioadă complicată pentru Moldova. Trecem printr-o criză pandemică, economică și politică. Cum vă simțiți, știind că propriul partid nu intenționează să vă voteze în Parlament?

- Natalia Gavrilița: 
Înțeleg că situația pare ciudată, în politica din Moldova mereu se creează astfel de situații, dar obiectivul PAS este declanșarea alegerilor anticipate. Doar anticipatele pot curăța Parlamentul de deputații-călători care au uitat de promisiunile date cetățenilor. Calea de a declanșa alegerile anticipate pe care merge PAS-ul este înaintarea unui Guvern anti-corupție, pro-european cu program ambițios de reforme, pentru ca actuala majoritate informală PSRM-Șor să nu voteze.

În același timp, noi înțelegem că mulți deputați se țin de funcții și sunt într-atât de disperați, încât pot să voteze chiar și un Guvern bun. De asta eu am o abordare foarte serioasă față de acest proces și merg în Parlament cu o echipă profesionistă și un program bine lucrat. Luăm în calcul scenariul ca acest Guvern să fie votat de acest Parlament, dar miza este să pregătim votarea acestui Guvern în următorul Parlament, un Parlament actualizat, mai curat și mai legitim.

IPN: Mulți comentatori spun că afișarea acestei echipe într-un Parlament e doar o figurație și o umilință politică. Cât de greu a fost să convingeți oamenii să accepte să fie în garnitura de miniștri?

- Natalia Gavrilița: 
Pentru a explica acest aspect, cred că trebuie să pun lucrurile într-un context mai larg. Eu am avut o carieră în instituțiile publice, inclusiv la Ministerul Economiei și Cancelaria de Stat. La 8 aprilie 2009, după ce am văzut ce s-a întâmplat în piață, am scris cerere de demisie. În 2009 mi-am făcut bagajele și am plecat din țară. Am lucrat la Londra într-un fond internațional de investiții, personal m-am descurcat foarte bine, dar diaspora cunoaște că inima mea era mereu cu Moldova, eram interesată, activă și implicată în ceea ce se întâmplă aici.
Am primit multe oferte să revin în politică sau în administrație, dar mi-am făcut o promisiune - nu lucrez cu oameni corupți. De asta am revenit în Moldova doar la invitația Maiei Sandu. După patru ani de lupte politice, în care am protestat, am pierdut și câștigat alegeri, am fost ministru și am fost în opoziție, pot să spun cu siguranță - este o mare onoare să fiu înaintată la această funcție de Maia Sandu; este o responsabilitate enormă în fața cetățenilor pe care o accept cu bucurie și încredere. La fel și colegii din echipa cu care voi veni în Parlament - toți înțeleg că acesta e profilul viitorului Guvern al Moldovei, fie că e votat acum, fie că e votat peste câteva luni sau peste un an. Anume un asemenea Guvern poate lucra în interesul oamenilor, dezvolta economia țării și aduce investiții de calitate.

IPN: În cazul în care, să zicem, primiți vot în Parlament de la o majoritate de deputați din PSRM și Partidul Șor, credeți că veți putea să duceți la capăt implementarea programului?

- Natalia Gavrilița: 
Nu cred că deputaților menționați li se va ridica mâna când vor vedea programul nostru. Noi venim cu un program care intră în conflict direct cu felul în care politicienii corupți văd rolul statului. Intenția noastră este să lichidăm schemele de delapidare, să protejăm averea statului, să oprim schemele de corupție și contrabandă și să oferim economiei, antreprenorilor, oamenilor care aduc valoare o gură de oxigen necesară pentru ieșirea din criză.

Dar, repet, propunerea actuală a Partidului Acțiune și Solidaritate, în ceea ce ține echipa de guvernare și programul de reforme rămâne valabilă, fie că e votată de acest Parlament, fie, în scenariul mai bun, că e votată în Parlamentul viitor. Problemele țării trebuie rezolvate de oameni competenți, serioși, care se bucură de suport sincer și constructiv în Parlament și au în față un mandat de 4 ani de la cetățeni pentru a face viața mai bună pentru toți.

IPN: Cine face parte din Guvernul propus și când vom putea vedea programul?

- Natalia Gavrilița: 
La moment nu pot divulga nominal membrii echipei, dar cred că în cel mai scurt timp ea va fi făcută publică. E o echipă formată din oameni profesioniști, integri, cunoscuți de cetățeni. În ceea ce ține programul, îl vom depune în Parlament și îl vom face public lunea viitoare, la 8 februarie. E un program bazat pe viziunea Maiei Sandu asupra dezvoltării Moldovei, pentru care a primit mandat de la cetățeni - justiție și anti-corupție, oprirea schemelor de furt din averea statului, susținerea producătorilor și exporturilor, atragerea investițiilor, creșterea plăților sociale și protejarea oamenilor vulnerabili, deblocarea relațiilor externe, scoaterea țării din criză.

În același timp vreau să menționez că, pe lângă echipa Guvernamentală, am primit și continui să primesc o mulțime de mesaje de susținere din partea moldovenilor din diasporă. E vorba de oameni de succes, care și-au construit o carieră și o afacere peste hotare, dar care țin la Moldova și sunt mereu gata să ajute când văd că aici deciziile le iau oameni bine intenționați, oameni care își iubesc țara. În acest sens, echipa mea e mult mai mare decât se va vedea în Parlament.

IPN: Totuși, unii analiști nu exclud un scenariu în care Guvernul Gavrilița nu este votat, iar din Parlament imediat este înaintat un alt candidat la funcția de premier, numit tehnic, anticriză sau temporar, sub pretextul pregătirii alegerilor anticipate, ce va face PAS și Maia Sandu în acest caz?

- Natalia Gavrilița: 
Este evident că Partidul Acțiune și Solidaritate nu va susține așa scenariu. Aceasta doar va îndepărta data alegerilor anticipate, or, Moldova nu mai are timp de pierdut - avem nevoie de o Guvernare responsabilă și integră cât mai curând. Altfel decât prin alegeri anticipate nu poate fi realizat acest obiectiv.

Fiul meu în acest an va merge în clasa întâi. El și-a petrecut copilăria la Londra, dar va crește și va învăța în Moldova. Ca orice părinte îmi doresc să îl am aici alături de mine toată viața, iar ca asta să aibă loc țara trebuie curățată de cei care ne alungă din ea - cei care folosesc justiția, instituțiile și bugetele statului pentru a ne fura și sărăci. Mulți din acești oameni se află sau au slujitori în actualul Parlament. E crucial să actualizăm componența Parlamentului și să construim țara cu o majoritate stabilă, integră și bine intenționată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău