Natalia Gavrilița, după întevederea cu Josep Borrell și Olivér Várhelyi: Rep. Moldova rămâne neclintită pe calea integrării europene

  • 03 Martie 2022 10:35
Natalia Gavrilița, după întevederea cu Josep Borrell și Olivér Várhelyi: Rep. Moldova rămâne neclintită pe calea integrării europene

„Astăzi, mai mult decât înainte, avem nevoie de un sprijin politic puternic și de o perspectivă europeană clară. Vom rămâne determinați și neclintiți pe calea integrării europene”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unei întrevederi cu înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, și cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, aflați într-o vizită la Chișinău, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului, citat de IPN.

„Poporul Moldovei a dat dovadă de unitate și solidaritate incredibilă, mobilizându-se pentru a ajuta ucrainenii refugiați în țara noastră. Avem nevoie de asistență pentru gestionarea crizei refugiaților și de ajutor concret pentru menținerea stabilității noastre economice și financiare. Contăm pe Uniunea Europeană în acest sens și, având în vedere urgența situației, avem nevoie de mecanisme de ajutor flexibile și simplificate”, a menționat Natalia Gavrilița.

Prim-ministrul a reiterat că Republica Moldova „condamnă atacul militar asupra Ucrainei, iar vizita oficialilor în țară reprezintă un semnal puternic de sprijin al eforturilor autorităților de a ajuta Ucraina și poporul ucrainean să facă față războiului și consecințelor acestuia”.

Natalia Gavrilița a subliniat că deciziile autorităților Republicii Moldova sunt bazate pe principiul neutralității iar, în prezent, sunt concentrate pe menținerea stabilității în țară și pe gestionarea fluxurilor de refugiați. De la începutul războiului, circa 130 mii de refugiați din Ucraina au intrat în țară și peste 50 de mii au ales să rămână în Republica Moldova.

Cei doi oficiali europeni au dat asigurări de sprijin și solidaritate din partea Uniunii Europene, inclusiv au anunțat ca în următoarea perioadă UE va aloca un ajutor financiar de 15 milioane de euro ca suport imediat pentru gestionarea crizei refugiaților și 5 milioane de euro ca ajutor umanitar pentru refugiați.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău