Natalia Gavrilița a participat la festivitatea dedicată Zilei Internaționale a Științei

  • 10 Noiembrie 2022 17:12
Natalia Gavrilița a participat la festivitatea dedicată Zilei Internaționale a Științei

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a participat, astăzi, la festivitatea dedicată Zilei Internaționale a Științei pentru pace și dezvoltare, alături de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, diplomați, cercetători, profesori și studenți.

În alocuțiunea sa, șefa Guvernului a vorbit despre ritmul accelerat al dezvoltării tehnologiei și științei, dar și despre necesitatea de a susține financiar acest domeniu, astfel încât Republica Moldova să țină pasul cu toate schimbările majore care marchează lumea.  

„În ciuda tuturor dificultăților momentului, trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a dezvolta și moderniza domeniul cercetării, dar și pentru a sprijini ambițiile și inovațiile lansate de oamenii de știință din țara noastră. Avem un potențial uman imens și specialiști capabili să genereze rezultate științifice remarcabile, care să ne ducă faima în întreaga lume. Acum 3 luni, am trăit emoții de nedescris în momentul în care am participat la lansarea pe orbită a primului nanosatelit creat în Republica Moldova. E o dovadă că avem cu ce ne mândri și că merităm să ocupăm un loc de cinste pe harta lumii”, a declarat prim-ministra.

Natalia Gavrilița s-a referit la acțiunile întreprinse de Guvern în ultimul an pentru a reforma sistemul universitar, inclusiv a vorbit despre obiectivele incluse în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, care au menirea de a încuraja și susține cercetarea și știința. De asemenea, prim-ministra a încurajat cercetătorii și instituțiile de profil să lege parteneriate internaționale și să concureze pentru proiecte de finanțare externă. 

„M-am bucurat foarte mult când anul trecut, la Bruxelles, a fost semnat acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare „Orizont Europa”. Este o mare oportunitate de a atrage fonduri și e o șansă pentru oamenii de știință de a interacționa cu colegi din alte țări pentru a-și promova și realiza ideile”, a conchis șefa Executivului.

Ziua mondială a Științei pentru pace și dezvoltare este marcată în fiecare an pe data de 10 noiembrie și are rolul de a sublinia importanța științei în viața noastră de zi cu zi, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Executivului.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:4,63 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău