Nașterile premature în Republica Moldova, cum sunt ajutați și îngrijiți acești copii?

  • 21 Noiembrie 2014 13:34
Nașterile premature în Republica Moldova, cum sunt ajutați și îngrijiți acești copii?

Bună seara, dragi ascultători! Sunt Victoria Ungureanu și la ediția de astăzi vom discuta împreună cu invitații mei despre nașterile premature în Republica Moldova, cum sunt ajutați și îngrijiți acești copii?

 

Se nasc prematur din diverse motive, fie ca urmare a fertilizărilor in vitro, a unor maladii, a modului de viață nesănătos sau a violenței în familie.Anual, în Republica Moldova se înregistrează aproximativ 1700 de nașteri premature, dintr-un total de 38 de mii. În consecință, copiii au nevoie de îngrijiri speciale și riscă o serie de dizabilități, dacă nu beneficiază de asistență necesară. Autoritățile au declarat anul 2014, Anul copilului prematur și își propun să diminueze în jumătate numărul nașterilor premature în următorii 10 ani și să reducă astfel și rata mortalității infantile. 

În acest an, în premieră pentru Republica Moldova la data de 17 noiembrie a fost marcată Ziua Mondială a Prematurului . Evenimentul a fost organizat cu scopul de  crește gradul de conștientizare a societății civile, comunității și autorităților publice despre problema nașterii premature, precum și despre preocupările legate de copiii născuți prematuri și a familiilor lor în întreaga lume. 

De ce avem un număr mare de copii născuți prematuri? Cum sunt îngrijiți acești copii? Care sunt responsabilitățile statului? Cum putem reduce numărul de nașteri premature în R.Moldova? Aceste aspecte și altele, le vom discuta pe parcurul acestei emisiuni cu invitații mei.

Domnul Ghenadie Țurcanu de la Centrul ”Pas” și Doamna Aliona Lupașcu de la Centrul Mamei și a Copilului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău