Năstase a fost interceptat telefonic și la începutul mandatului de ministru (anticorupție.md)

  • 13 Septembrie 2019 15:01
Năstase a fost interceptat telefonic și la începutul mandatului de ministru (anticorupție.md)

Ministru de Interne Andrei Năstase a declarat joi, în cadrul Clubului de presă organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice, că interceptările telefonice abuzive, folosite de procurori ca măsură specială de investigație, au început în 2015 și au durat până în 2019, inclusiv în perioada în care noua guvernare preluase puterea. Numărul celor interceptați ilegal, potrivit oficialulu, este mult mai mare decât ceea ce se cunoaște public. preluat de anticorupție.md

„Interceptările au început cu acele proteste, cu acele rapoarte scrise pe genunchi prin care se constata că există pericol la adresa siguranței naționale. Noi am fost interceptați până la 14 iunie, deja când eram în funcție de miniștri, unii erau deputați. Procuratura trebuie să acționeze riguros și să decidă cu privire la ilegalitățile comise”, a declarat Andrei Năstase.

Ministrul a lăsat să se înțeleagă că numărul celor interceptați abuziv în perioada guvernării democrate este mult mai mare, decât ceea ce a fost făcut public. El a precizat că nu poate face publice numele tuturor celor ale cător convorbiri telefonice au fost interceptate în ultimii ani, întrucât unii figurează în anchete penale, care trebuie să fie duse la bun sfârșit.  Interceptarea convorbirilor telefonice ale mai multor politicieni, jurnaliști ți lideri de opinie au fost efectuate de Direcția a cincea din cadrul Ministerului de Interne, care a fost lichidată de Andrei Năstase chiar în primele zile de mandat. El a calificat că această direcția făcea „poliție politică”.    

O investigație RISE a scos  la iveală numele a 52 de persoane printre care politicieni, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști, care au fost interceptate telefonic dar și filmate, fără să fie  anunțate sau fără să figureze într-o cauză penală așa cum prevede legea.

Procurorii au inițiat trei cauze penale legate de interceptarea ilegală în ultimii ani a mai multor lideri de opnie. La fel, Comisia parlamentară pentru securitatea statului a demarat un control pe cazul interceptărilor abuzive ale convorbirilor telefonice. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
23
Furtună
Umiditate:69 %
Vint:1,5 m/s
Wed
18
Thu
21
Fri
22
Sat
23
Sun
19

Curs oficial BNM 07 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5560 0.1665
USD 17.3147 0.0528
RON 4.0429 0.0346
UAH 0.6401 0.0046
RUB 0.2408 -0.0018
Arhivă Radio Chișinău