NASA va testa noile combinezoane spațiale concepute pentru misiuni pe Lună, pe ISS în 2023

  • 25 Septembrie 2019 16:18
NASA va testa noile combinezoane spațiale concepute pentru misiuni pe Lună, pe ISS în 2023

NASA și-a propus să trimită din nou astronauți în misiuni la suprafața Lunii la orizontul anului 2024 și va avea nevoie de noi combinezoane spațiale pentru activitățile extravehiculare selenare. Noile prototipuri de costume spațiale concepute pentru aceste misiuni vor fi testate pe Stația Spațială Internațională (ISS) în 2023, conform unui inginer NASA, informează miercuri SPACE.com, preluat de Agerpres.

Programul Artemis, al NASA, are drept obiectiv revenirea astronauților americani pe Lună, la polul sud al satelitului, în 2024, însă actualele combinezoane spațiale folosite de NASA, denumite "Extravehicular Mobility Unit" (EMU), sunt concepute pentru activități în spațiu, nu la suprafața unui alt corp cosmic, în special unul cu un relief atât de accidentat cum este Luna.

NASA a lansat Advanced Space Suit Project pentru a obține o nouă generație de costume spațiale. În noiembrie 2016, conform unui raport al Biroului Inspectorului General al NASA din 2017, acest proiect s-a concentrat asupra obținerii combinezoanelor spațiale EVA, cunoscute acum drept xEMU. Aceste costume de scafandru spațial urmează să fie testate în 2023 pe ISS.

"Am făcut progrese importante și ne-am hotărât asupra acestui design, iar acum proiectul este într-o fază avansată", explica inginerul spațial Lindsay Aitchison, de la NASA, la 11 septembrie, cu prilejul unui simpozion organizat de Societatea Astronautică Americană. Până în prezent, prototipurile de combinezoane xEMU au fost testate de peste 30 de ori în adâncurile bazinului cu apă de la Neutral Buoyancy Laboratory, uriașa piscină folosită de astronauți pentru a se pregăti pentru ieșirile în spațiu, conform lui Aitchison.

Recent, combinezoanele xEMU au trecut de testele preliminare. Ele vor mai fi testate în cadrul unei etape premergătoare trimiterii lor pe ISS. Doar dacă noile costume spațiale vor trece și de testele de pe ISS, ele vor ajunge să fie folosite de astronauți la suprafața Lunii în 2024.

Noile costume xEMU sunt realizate pornind de la mai multe generații de combinezoane spațiale folosite începând cu anii '90. Dintre acestea, Lindsay Aitchison a amintit de Mark III, realizat de compania ILC Dover, partener al NASA, precum și mai recentele modele Z-1 și Z-2, prototipuri create de ILC Dover și NASA în ultimul deceniu.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău