NASA speră ca prima "plimbare" în spațiu realizată de două femei astronaut să inspire noi generații

  • 20 Martie 2019 19:55
NASA speră ca prima

NASA a confirmat marți că astronautele Anne McClain, 39 de ani, și Christina Koch, 40 de ani, vor fi protagonistele la 29 martie a primei plimbări spațiale a două femei, exprimându-și speranța ca acest eveniment să inspire noi generații, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Mary Lawrence - director principal de zbor al acestei ieșiri în spațiu, care face parte din Expediția 59 ce include alte două misiuni extravehiculare - a explicat la conferința organizată la Johnson Space Center de Houston (Texas) că, dacă totul decurge conform planificării, "Anne și Christina vor avea oportunitatea de a lua parte la prima expediție fără participarea bărbaților".

"Va fi un moment de mândrie pentru NASA", a asigurat Lawrence, care în acea zi va supraveghea această misiune de pe Pământ, alături de Jackie Kagey. Anne McClain, care este comandant al forțelor armate americane și a fost pilot de elicopter, se află în prezent pe Stația Spațială Internațională (ISS) unde mai mulți experți internaționali colaborează cot la cot.

Christina Koch, absolventă de Electrotehnică și care a participat la expedițiile de la Polul Sud și Antarctica, va efectua la 14 martie primul său zbor în spațiu. Anne și Christina, care fac parte din promoția de astronaute a anului 2013, compusă 50 % din femei, vor avea ca misiune să înlocuiască un set de baterii.

La 22 martie, cu șapte zile înainte de ieșirea în spațiu pe care o vor realiza cele două astronaute, McClain, asistată de colegul său Nick Hague, vor trebui să înlocuiască bateriile nichel-hidrogen (NiH) cu baterii Lithium-Ion pentru alimentarea cu energie a unuia dintre panourile solare ale ISS.

O a treia ieșire în spațiu, la care vor participa Hague și David Saint-Jacques de la Agenția Spațială Canadiană, este programată pentru 8 aprilie și va avea ca obiectiv instalațiile de cablu ale ISS. Această instalație stabilește ruta de alimentare a brațului robotic construit în Canada - Candarm2.

Se așteaptă ca cele trei "plimbări", identificate cu numerele 52, 53 și 54, s aibă o durată de aproximativ 6,5 ore, potrivit estimărilor NASA.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău