NASA și SpaceX fac ultimele pregătiri înaintea misiunii spațiale istorice cu echipaj uman către ISS

  • 10 Noiembrie 2020 12:48
NASA și SpaceX fac ultimele pregătiri înaintea misiunii spațiale istorice cu echipaj uman către ISS

Patru astronauți urmează să fie lansați sâmbătă către Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul unei capsule Dragon, în cadrul misiunii istorice SpaceX Crew-1 a NASA și SpaceX, relatează Xinhua, preluat de Agerpres.

Astronauții NASA Michael Hopkins, Victor Glover și Shannon Walker, împreună cu Soichi Noguchi de la Agenția Spațială de Explorare Aerospațială Japoneză (JAXA), vor fi lansați cu racheta Falcon 9 a SpaceX și capsula Crew Dragon în prima misiune de rotație a echipajului de pe ISS din cadrul programului de echipaj comercial al NASA.

Lansarea este programată pentru sâmbătă, la ora 19:49 EST, de la Complexul de Lansare 39A de la Centrul Spațial Kennedy din Florida.

Managerii NASA și SpaceX s-au adunat luni la Centrul Spațial Kennedy în cadrul pregătirilor pentru zbor a misiunii Crew-1.

Lansarea va constitui o premieră, fiind prima dată când un echipaj internațional va zbura la bordul unei rachete și capsule spațiale americane certificate de NASA, deținute de o companie comercială și operate de pe teritoriul american.

Astronautul japonez Soichi Noguchi și-a exprimat marți speranța că această misiune va inspira năzuințele pentru un "nou viitor" pe fondul vremurilor dificile în contextul pandemiei de coronavirus, relatează agenția Kyodo.

"Zborul spațial în sine este (marcat de) o istorie a provocărilor. Sper că va duce la descoperirea unor noi posibilități și dezvoltări", a declarat astronautul în timpul unei conferințe de presă virtuale organizate de JAXA

Recunoscând că este atât emoționat, cât și entuziasmat de lansarea la bordul capsulei Crew Dragon cu o rachetă SpaceX Falcon 9, japonezul în vârstă de 55 de ani a mărturisit că: "Există riscuri și o teamă de eșec când ai în față o provocare, dar cred că beneficiile depășesc cu mult acea frică".

Echipajul va rămâne pe ISS timp de aproximativ șase luni, potrivit NASA.

Lansarea a fost inițial programată în luna octombrie, însă a fost amânată după ce NASA a citat necesitatea unor controale suplimentare efectuate asupra rachetei.

Noguchi s-a aflat anterior la bordul navei spațiale Discovery în 2005 și a navei spațiale rusești Soyuz pentru o ședere de 161 zile pe ISS, între 2009 și 2010, notează Kyodo.

La 2 august, capsula Crew Dragon, la bordul căreia s-au aflat astronauții NASA Bob Behnken și Doug Hurley, a amerizat în Golful Mexic, finalizând cu succes istoricul zbor Demo-2 spre ISS. Lansarea misiunii Demo-2 la 30 martie a reprezentat primul zbor orbital lansat de pe pământ american de la sfârșitul programului navetelor spațiale, în 2011.

NASA este primul client pentru serviciile de "taxi spațial" oferite de SpaceX: agenția a finanțat dezvoltarea și testarea capsulei Crew Dragon prin intermediul Programului Commercial Crew, timp de 10 ani.

În 2014, NASA a oferit companiei lui Elon Musk un contract în valoare de 2,6 miliarde de dolari pentru a finaliza proiectul Crew Dragon și pentru a desfășura cel puțin 6 misiuni operative spre și dinspre ISS folosind capsula Crew Dragon și racheta Falcon 9. Boeing a primit un contract similar, în valoare de 4,2 miliarde de dolari, pentru dezvoltarea capsulei CST-100 Starliner. Starliner nu este însă gata să transporte astronauți.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău