NASA | Primul om pe Marte în următorii 25 de ani, deși există riscul radiațiilor mortale, orbirii și atrofiei osoase

  • 14 Noiembrie 2018 10:22
NASA | Primul om pe Marte în următorii 25 de ani, deși există riscul radiațiilor mortale, orbirii și atrofiei osoase

Marte reprezintă un obiectiv pentru NASA și astronauții săi în ciuda faptului că aceștia din urmă s-ar confrunta cu riscul radiațiilor mortale, orbirii și atrofiei osoase, au explicat marți experți ai Agenției spațiale americane, citați de AFP.

Potrivit NASA, omul ar putea ajunge pe solul Planetei Roșii în următorii 25 de ani. 'Cu bugetul actual sau cu un buget ușor mai mare, vor fi necesari 25 de ani pentru a putea regla aceste probleme', a estimat astronautul în rezervă Tom Jones, retras din activitate în 2001.

Problemele care trebuie depășite în acest caz nu sunt deloc neglijabile - situată, în medie, la 225 de milioane de kilometri de Terra, Marte se află la nouă luni distanță. Este vorba de nouă luni cu forță de atracție zero pentru astronauți, în condițiile în care oamenii de știință avertizează cu privire la pericolele perioadelor lungi fără gravitație.

O ședere prelungită în spațiu poate duce la deteriorarea vaselor de sânge din retină și orbire. De asemenea, o astfel de misiune poate determina decalcifierea oaselor.

Prin urmare, este dificil pentru oamenii de știință să evalueze efectele pe care le-ar avea o misiune de un an pe Marte.

'Trebuie să începem acum să ne concentrăm pe câteva tehnologii cheie', a explicat Jones reporterilor prezenți la Washington.

Soluția pentru a scuti corpul uman de aceste efecte negative ar fi reducerea timpului de călătorie spre Marte, în special prin sisteme de propulsie nucleară.

De asemenea, trebuie identificată o soluție la problema radiației. Într-o misiune pe Marte, un astronaut ar absorbi o cantitate de radiații similară ca cea cu care intră în contact de-a lungul întregii sale cariere.

'Nu avem încă soluția în materie de protecție contra radiațiilor cosmice și a erupțiilor solare', a recunoscut Tom Jones. Însă experții au identificat mai multe tehnologii ce pot fi dezvoltate în acest sens.

Până la trimiterea oamenilor pe Marte, NASA a lansat în luna mai o sondă, InSight, care va ateriza pe Planeta Roșie la 26 noiembrie. Scopul acestei misiuni de 993 de milioane de dolari este de a studia structura internă a planetei pentru a înțelege mai bine modul în care se formează planetele stâncoase din sistemul solar.

O altă misiune va permite, în 2020, trimiterea unui nou rover pe Marte pentru a determina viabilitatea mediului marțian și pentru a căuta eventuale indicii ale existenței în trecut ale unor forme de viață.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău