NASA | Prima ieșire în spațiu exclusiv feminină va avea loc joi sau vineri

  • 16 Octombrie 2019 10:00
NASA | Prima ieșire în spațiu exclusiv feminină va avea loc joi sau vineri

După ce a fost anulată în luna martie din cauza lipsei costumelor spațiale de mărime corespunzătoare, prima ieșire în spațiu a două femei astronaut va avea loc în sfârșit, joi sau vineri, a anunțat marți NASA, citată de AFP.

Americancele Christina Koch și Jessica Meir, aflate la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), vor ieși împreună în spațiu pentru înlocuirea unui sistem de încărcare a bateriilor electrice.
                
Numeroase femei astronaut au participat la ieșiri în spațiu de la bordul ISS, însă întotdeauna alături de un astronaut de sex masculin.

În luna martie, NASA a anunțat că, pentru prima dată, două femei, Christina Koch și Anne McClain, ar forma o echipă exclusiv feminină care va ieși în spațiu. Însă, cu doar câteva zile înainte, Nick Hague a înlocuit-o pe Anne McClain în această misiune întrucât doar un singur costum de mărimea potrivită pentru femei era gata de utilizare, fapt ce a declanșat un val de critici la adresa agenției spațiale americane.

Între timp, Anne McClain a revenit pe Pământ, iar Jessica Meir s-a alăturat în septembrie echipajului de pe ISS.

Inițial, NASA a decis să programeze ieșirea în spațiu a celor două femei la 21 octombrie, însă data a fost schimbată pentru săptămâna aceasta.

Echipajul de la bordul ISS cuprinde în prezent șase membri: trei americani (Christina Koch, Jessica Meir, Andrew Morgan), doi ruși (Alexander Skvortsov, Oleg Skripochka) și italianul Luca Parmitano.

Ieșirile în spațiu durează câteva ore și sunt relativ frecvente. Acestea servesc la întreținerea stației orbitale, asamblată începând din 1998 și alimentată cu energie de la panouri solare. Numeroasele baterii care stochează energia generată de panourile solare sunt în prezent în proces de înlocuire.

Astronauții americani Christina Koch și Andrew Morgan au efectuat la 6 octombrie prima dintr-o serie de ieșiri în spațiu programate în luna octombrie pentru înlocuirea bateriilor cu nichel-hidrogen cu unele mai perfomante, cu litiu-ion.

Noile baterii oferă o capacitate îmbunătățită, fiind totodată mai ușoare și mai mici în comparație cu cele cu nichel-hidrogen, după cum a explicat agenția spațială americană.

Bateriile noi, care au sosit la bordul ISS la data de 28 septembrie la bordul unui vehicul japonez, stochează energia generată de panourile solare ale ISS ce este utilizată când stația spațială nu beneficiază de lumina directă a soarelui, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău