NASA cumpără roci și praf de pe Lună

  • 05 Decembrie 2020 15:10
NASA cumpără roci și praf de pe Lună

NASA a semnat patru contracte cu companii private care vor să aducă pe Terra eșantioane prelevate de pe Lună, la prețuri ce pornesc de la 1 dolar și ajung și la 15.000 de dolari, notează AFP, potrivit DIGI24.ro. Documentele vizează stabilirea unui procent privind exploatării de resurse extraterestre de către sectorul privat.

Agenția spațială americană ar urma să primească zeci sau sute de grame de eșantioane de la cele patru firme private cu care a semnat contractele. Acestea vor organiza misiuni de aselenizare pe cont propriu pentru a preleva rocile și potrivit documentelor, vor realiza un transfer de proprietate la fața locului pentru NASA, precizează sursa citată

"Este extraordinar că vom putea să cumpărăm regolit lunar de la patru companii cu o sumă totală de 25.001 de dolari", a declarat Phil McAlister, coordonatorul acestui program demarat de NASA.

Cele patru companii, Lunar Outpost (contract de 1 dolar), iSpace Japan și iSpace Europe (contracte de 5.000 de dolari fiecare) și Masten Space Systems (contract de 15.000 de dolari), vor trimite roboți în misiuni de aselenizare deja programate, finanțate de alte entități decât NASA, și care sunt prevăzute pentru anii 2022 și 2023.

Demararea unei noi faze a explorării spațiale, obiectivul principal al inițiativei NASA

Potrivit Agepres, aducerea eșantioanelor pe Terra nu este prevăzută în acest stadiu, întrucât obiectivul principal al inițiativei este acela de a demara o nouă fază a explorării spațiale, la care sectorul privat participă pentru a găsi minereuri și alte resurse, precum apă, necesare vieții și producției de carburanți în afara Terrei - toate aceste operațiuni fiind protejate din punct de vedere juridic.

"Este foarte important să stabilim precedentul în baza căruia entitățile din sectorul privat vor putea să extragă și să obțină aceste resurse", a explicat Mike Gold, un înalt oficial de la NASA, care coordonează departamentul de relații internaționale.

"Acest fapt va crea un precedent pe plan intern și pe plan extern", a adăugat el.

Statele Unite doresc să stabilească un precedent, întrucât nu există un consens internațional în ceea ce privește drepturile de proprietate în afara Terrei. Puterile spațiale rivale, Rusia și China, au păreri divergente față de cele susținute de administrația de la Washington.

Tratatul spațiului extra-atmosferic din 1967 este vag din acest punct de vedere, conținând doar interdicția ce vizează "orice dobândire națională prin proclamarea suveranității, nici pe calea utilizării, nici prin oricare alt mijloc". Americanii spun că nu își doresc să își înfigă drapelul într-un nou teritoriu.

Totuși, reprezentanții Statelor Unite au spus în cadrul acordurilor încheiate pentru misiunea Artemis că își rezervă dreptul de a crea "zone de securitate" pentru protejarea activităților pe un corp celest. Artemis este programul ce vizează revenirea oamenilor pe Lună, cu o misiune programată în 2024, la care vor participa doi astronauți.

Oficialul NASA a dat asigurări spună că aceste noi activități vor fi realizate "cu respectarea tratatului spațiului".

"Este important ca Statele Unite să fie lider nu doar din punct de vedere tehnologic, ci și din punct de vedere politic", a adăugat oficialul american.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău