Nagorno-Karabah: Zece reprezentanți marcanți ai opoziției armene, arestați după manifestații împotriva acordului de încetare a focului

  • 12 Noiembrie 2020 12:23
Nagorno-Karabah: Zece reprezentanți marcanți ai opoziției armene, arestați după manifestații împotriva acordului de încetare a focului

Zece reprezentanți marcanți ai opoziției armene au fost arestați joi pentru presupusul lor rol în manifestațiile violente care denunțau semnarea de către premierul Nikol Pașinian a unui acord de încetare a focului care consfințește victoriile militare ale azerilor după șase săptămâni de lupte sângeroase în Nagorno-Karabah, informează AFP, preluat de Agerpres.

Opozanții, printre care liderii partidelor Armenia Prosperă, al Federației revoluționare armene Dachnaktsoutioun, al Partidului Republican și al Partidului Patria, au fost arestați, potrivit Biroului de anchetă al Parchetului, pentru "organizarea ilegală a unor tulburări în masă violente", infracțiune pasibilă de 10 ani de închisoare.

În noaptea de luni spre marți, sediul guvernului și al parlamentului au fost luate cu asalt și parțial vandalizate. O manifestație fără încălcări grave a avut loc miercuri, iar o alta este prevăzută pentru joi după-amiaza.

Aceste arestări intervin după expirarea joi, la miezul nopții (20:00 GMT miercuri), a unui ultimatum al opoziției prin care se cere demisia premierului Nikol Pașinian, pentru semnarea, luni, a unui acord de încetare a ostilităților cu Azerbaidjanul, sub egida Rusiei.

În conformitate cu acest acord, după șase săptămâni de lupte sângeroase pentru control asupra regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah și districtele limitrofe, Azerbaidjanul a recucerit ample teritorii ce se aflau sub control armean de la începutul anilor 1990.

Circa 2.000 de soldați ruși dintr-o forță de menținere a păcii sunt în curs de desfășurare în regiune. Trupele ruse de menținere a păcii, care urmează să rămână în regiune timp de cinci ani, au început să părăsească Rusia marți, iar miercuri controlau deja coridorul Lacin, o trecătoare montană care leagă Armenia de Nagorno-Karabah.

Pașinian asigură că a semnat acest acord "dureros" la cererea armatei și a responsabililor separatiști, și că în lipsa acestuia întreaga regiune ar fi trecut sub control azer.

El a acuzat de asemenea mișcarea de contestare că este condusă de oligarhia coruptă provenită din fostul regim, răsturnat în 2018 de revoluția populară ce l-a adus pe Pașinian la putere. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău