Nagorno-Karabah: Șeful diplomației americane i-a primit la Washington pe omologii săi azer și armean

  • 23 Octombrie 2020 19:06
Nagorno-Karabah: Șeful diplomației americane i-a primit la Washington pe omologii săi azer și armean

Șeful diplomației americane Mike Pompeo a avut vineri, la Washington, întrevederi separate cu omologii săi armean și azer, în încercarea de a găsi o soluție la conflictul sângeros din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, informează AFP, preluat de Agerpes.

Pompeo l-a primit întâi pe șeful diplomației azere Djeihun Bairamov, cu care a dat mâna înainte de a face schimb de câteva amabilități.

Apoi, el l-a primit pe ministrul de externe armean Zohrab Mnațakanian.

Cancelariile de la Baku și Erevan au exclus orice întrevedere în trei în capitala americană.

Înainte de aceste întrevederi, Mike Pompeo s-a arătat prudent asupra rezultatelor acestor discuții, subliniind că două armistiții precedente nu au fost respectate.

"Este o situație diplomatică complicată", a declarat Pompeo miercuri. "Opinia noastră, ca și practic a tuturor țărilor europene, este că drumul cel bun este de a stopa conflictul, de a le spune (beligeranților) să reducă tensiunea, că fiecare țară ar trebui să rămână în afara conflictului, să nu alimenteze conflictul, să nu furnizeze sisteme de armament", a explicat el. "Doar atunci ar putea fi găsită o soluție diplomatică acceptabilă pentru toți", a adăugat șeful diplomației americane.

SUA, la fel ca Rusia, și-au sporit apelurile la armistițiu după reluarea ostilităților, pe 27 septembrie, în Nagorno-Karabah.

Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni creștini, și-a autoproclamat în anii 1990 independența față de Azerbaidjan, țară musulmană șiită, intrând într-un război ce s-a soldat cu circa 30.000 de morți.

SUA fac parte, alături de Franța și Rusia, din Grupul de la Minsk format de ceva vreme de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru a fi principalul mediator în acest conflict.

În prezent, Rusia este în prima linie în încercarea de a veni cu un răspuns diplomatic la ostilități, care s-au soldat cu peste 5.000 de morți, potrivit președintelui rus Vladimir Putin.

Washingtonul nu s-a implicat oficial în acest conflict, însă Mike Pompeo și-a exprimat recent speranța că Armenia va putea "să se apere" în fața Azerbaidjanului și a criticat implicarea Turciei, un aliat al Baku.

SUA au o importantă comunitate armeană și importante legături strategice cu Azerbaidjanul, una dintre rarele națiuni musulmane care are relații diplomatice puternice cu Israelul.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău