Nagorno-Karabah: Președintele azer cere răzbunare pentru 13 civili uciși în Azerbaidjan

  • 17 Octombrie 2020 14:36
Nagorno-Karabah: Președintele azer cere răzbunare pentru 13 civili uciși în Azerbaidjan

Azerbaidjanul a jurat sâmbătă "să răzbune" moartea a 13 civili în bombardamentul din timpul nopții la Ganja, al doilea oraș ca mărime al țării, într-o nouă escaladare a conflictului din Nagorno-Karabah între azeri și separatiștii armeni, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Cu câteva ore înainte de loviturile asupra Gandja, tiruri dinspre Azerbaidjan vizaseră capitala separatiștilor Stepanakert și orașul Șușa din Nagorno-Karabah, din care majoritatea locuitorilor s-au refugiat după relansarea ostilităților la 27 septembrie.

Aceste bombardamente, precum și luptele de pe linia frontului, mărturisesc neputința comunității internaționale de a le pune capăt de trei săptămâni, notează AFP. De o săptămână un acord de încetare a focului umanitar, negociat sub egida Moscovei, nu a fost aplicat deloc. Șeful Pentagonului, Mark Esper, și ministrul francez al apărării, Florence Parly, au insistat asupra necesității de a se înceta ostilitățile.

Nagorno-Karabah, enclavă azeră, locuită de o majoritate de etnici armeni, s-a desprins de Azerbaidjanul șiit și turcofon cu puțin timp înainte de destrămarea URSS în 1991, declanșând un război soldat cu 30.000 de morți în anii 1990. Un armistițiu, întrerupt de numeroase de ciocniri, este în vigoare din 1994.

La Gandja, mai multe case au fost distruse de un bombardament de artilerie în jurul orei 03:00 (23:00 GMT vineri) care a ucis, potrivit procurorului general 13 civili, între care copii, și a făcut peste 45 de răniți.

"Ne vom răzbuna pe câmpul de luptă", a proclamat președintele azer Ilham Aliev într-un discurs în care ni-a calificat pe inamicii săi separatiști și pe Armenia, susținătoarea acestora, drept "câini", "fasciști" și "animale sălbatice".

Oraș cu circa 300.000 de locuitori, Gandja a fost lovit de mai multe ori de la începutul conflictului, în special duminica trecută, când o rachetă a omorât zece persoane.

Separatiștii armeni au subliniat sâmbătă că orașul adăpostește "ținte legitime": o bază aeriană, un stat major al unei brigăzi motorizate, forțe speciale, un centru de operațiuni al apărării azere, depozite de carburanți ale armatei și uzine de muniție.

Ei au acuzat de asemenea Azerbaidjanul că a atacat în timpul nopții infrastructurile civile din Karabah, ceea ce a impusă o ripostă.

Stepanakertul a fost zdruncinat de explozii în jurul orelor 22:00, 04:30 și 05:30, potrivit jurnaliștilor AFP aflați la fața locului. O lovitură a distrus chiar o parte a acoperișului unui centru comercial, iar vitrinele magazinelor și un imobil de locuit au fost făcute țăndări.

Pe front luptele au continuat de asemenea. Președintele Aliev a anunțat sâmbătă dimineața preluarea sub control a noi teritorii, în special Fizuli, "oraș ocupat de 30 de ani de animale sălbatice", așa cum a spus el.

Această zonă formează unul din cele șapte districte azere asupra cărora separatiștii au preluat controlul în anii 1990 pentru a constitui o fâșie de protecție în jurul teritoriului propriu-zis al Nagorno-Karabah.

Azerbaidjanul a obținut câștiguri teritoriale în ultimele trei săptămâni, fără să repurteze totuși o victorie decisivă. Baku nu a dezvăluit până în prezent costul conflictului, nepublicând niciun bilanț militar, material sau uman.

Separatiștii au recunoscut că au trebuit să se retragă, dar afirmă că "situația este sub control". Oficial, ei au pierdut circa 700 de oameni, iar jumătate din cei 140.000 de locuitori au fost strămutați.

Pe lângă o potențiala criză umanitară, comunitatea internațională se teme de internaționalizarea conflictului, Turcia sprijinind Azerbaidjanul. Armenia, care îi susține financiar și militar pe separatiști, se află într-o alianță militară cu Rusia. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău