Naftogaz a descoperit un depozit nou de gaze naturale "promițător" în Munții Carpați

  • 17 Noiembrie 2023 18:58
Naftogaz a descoperit un depozit nou de gaze naturale

Compania ucraineană de stat Naftogaz a anunțat vineri că subsidiara sa de gaze a descoperit un depozit nou de gaze naturale "promițător" în vestul țării, în Munții Carpați, relatează Agerpres.

Descoperirea reprezintă un nou pas al strategiei companiei de majorare a producției interne, în condițiile în care invadarea Ucrainei de către Rusia a resetat strategia energetică a Kievului, a afirmat directorul general Oleksiy Chernyshov.

"În ultimele zile a fost pusă în funcțiune o sondă în locul în care credem că este un depozit masiv din Munții Carpați. Nu există coincidențe fericite. Este rezultatul unei activități coordonate, folosim recunoaștere seismologică 3D și tehnologii moderne de forare", a scris Chernyshov într-o postare pe Facebook.

Într-un comunicat, Naftogas a informat că s-a forat la o adâncime de 1.600 metri.

De când a preluat conducerea Naftogaz, în urmă cu un an, Chernyshov a declarat în mod repetat că vrea să majoreze producția internă de gaze, obiectivul companiei fiind de a produce 14 miliarde metri cubi (bcm) în 2024, de la 13,5 bcm în 2023.

Producția totală a Ucrainei, care include și producția de gaze a firmelor private, este estimată anul acesta la aproximativ 19,1 bcm, față de 18,5 bcm în 2022.

Oleh Tolmachev, directorul producătorului de gaze Ukrgasvydobuvannia, a afirmat că vestul Ucrainei are un potențial ridicat pentru noi depozite de hidrocarburi.

"Ne intensificăm activitățile în această regiune, introducând noi tehnologii și atrăgând investiții", a explicat acesta.

Din 2015, Ucraina nu a importat direct gaze naturale din Rusia, ci a cumpărat de la Uniunea Europeană, și și-a accelerat eforturile de creștere a producției interne de gaze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău