N. Negru/Ziarul Național: ”Curtea Constituțională, după asediu și atac frontal, țintă a atacurilor hibride” (Revista presei)

  • 04 Mai 2020 09:30
N. Negru/Ziarul Național: ”Curtea Constituțională, după asediu și atac frontal, țintă a atacurilor hibride” (Revista presei)

Revista presei din 04 mai 2020

Curtea Constituțională, după asediu și atac frontal, țintă a atacurilor hibride”, titrează Ziarul Național un editorial semnat de Nicolae Negru. Autorul observă că deși anterior președintele Igor Dodon și PSRM au atacat direct Curtea Constituțională, ”după eșecul cu măsurile anticriză, conținând articole discutabile, adoptate prin angajare de răspundere de Guvern, după demiterea lui Vladimir Țurcan și alegerea Domnicăi Manole în funcția de președinte la CC, (…) după suspendarea legii privind ratificarea împrumutului rusesc de 200 de milioane de euro”, ulterior aceste atacuri au devenit mai subtile.

Acum se merge pe varianta unui război mai puțin vizibil, judecătorii CC sunt atacați fiecare în parte. PSRM a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să-i demită tocmai pe trei judecători ai CC, din cauza că aceștia ar fi divulgat secretele alegerii președintelui CC în anul trecut. Demersul lor, desființat de juriști ca fiind inconsistent, neprofesionist, trădează intențiile de hărțuire, de timorare a judecătorilor CC, pentru a-i determina să se conformeze dictatului socialist. Unii judecători se simt filați și intimidați, conform spuselor președintelui CC, Domnica Manole.  În același timp, Chicu le dă judecătorilor CC lecții de morală și drept, subliniind că „toate speculațiile cu privire la anumite articole din Acordul de împrumut sunt de natură politică sau geopolitică”. Dacă nu va ține cont de sfaturile sale, CC va face jocul unor „ forțe politice” care „speculează intenționat în speranța de a priva Guvernul de posibilitatea finanțării cheltuielilor prioritare”. Unii consideră că Moscova, întâmpinând ea însăși probleme financiare, va renunța cu plăcere la acest acord, că opoziția i-ar face jocul, adresându-se la CC. Dar logica politică sau geopolitică și cea financiară nu întotdeauna coincid. E una să renunți tu însuți și e altceva să-ți arunce cineva banii în față”, subliniază autorul.

Europa Liberă publică un interviu cu fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, pe marginea solicitării Chișinău ca Organizația Mondială a Sănătății să trimită o misiune în regiunea transnistreană. ”… mă întreb și eu ce ar însemna o asemenea misiune? Ce să facă o asemenea misiune în regiunea transnistreană? Cum am zis, reprezentanții OMS de la Chișinău asistă întreaga țară, implicit regiunea transnistreană. Cum să trimită o misiune în una din regiunile Republicii Moldova neglijând toată țara? Utilitatea practică a unei eventuale misiuni nu o văd și nu are cum să fie, însă efecte politice de ordin propagandistic, cu siguranță, vor fi. (…) Ce ține de formatul 5+2, eu văd aici două probleme: dincolo de una evidentă de ordin logistic, că nu ai cum să-i aduci la o masă pe toți cei implicați la negocieri în acest format, combaterea pandemiei nu este un subiect pentru 5+2 și nici 5+2 nu este un instrument potrivit pentru combaterea pandemiei din punct de vedere medical sau social. Ceea ce trebuie să facă formatul 5+2 atunci când va fi posibil să se întâlnească este să elimine efectele deja produse ale unor decizii mai puțin inspirate luate la Chișinău, a altor decizii cu caracter provocator luate la Tiraspol, decizii care au dus la încălcarea drepturilor omului, a libertății de circulație și multe altele”, a subliniat Alexandru Flenchea.

Despre o ”întâlnire conspirativă între fruntași din PDM cu un personaj din anturajul președintelui Dodon”, scrie pagina de internet a TVR Moldova, care citează portalul Deschide.md. Astfel, Dumitru Diacov, Vladimir Andronachi, Eugeniu Nichiforciuc dar și fostul director al SIS, Vasile Botnari au fost surprinși la hotelul „Luna” din Chișinău la o întrevedere cu Alexandru Vâlcu, un personaj extrem de influent din anturajul lui Igor Dodon. Întrevederea dintre democrați și omul lui Dodon a durat mai multe ore. În ultima perioadă au apărut numeroase informații despre situația tensionată din interioriul PDM și mai ales despre o posibilă debarcare a lui Pavel Filip din funcția de președinte al formațiunii, mai scrie sursa citată.

Veți pierde mulți business-ul, dacă nu vă schimbați atitudinea și nu livrați oamenilor informație. Și nici „finanțarea geopolitică” nu va mai fi o sursă durabilă”. Acesta e unul dintre mesajele transmise de premierul Ion Chicu jurnaliștilor cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, scrie portalul Agora.md. Într-un comunicat publicat ieri pe pagina Guvernului se menționează că „lucrătorii presei au nevoie de mult mai multe cunoștințe, de spirit de observație și de un instinct puternic al adevărului”.  Mesajul scris de Ion Chicu pe pagina sa de facebook vine ca o reacție la petiția semnată de  jurnaliștii din R. Moldova prin care cer accesul liber la informațiile de interes public. El a mai reproșat presei că ”opinia medicilor despre epidemie nu mai contează - „experții” polivalenți au ocupat platourile”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău