N. Negru/Ziarul Național: ”Ca să-și facă aliați pentru prezidențiale, Maia Sandu trebuie să o retragă pe Olesea Stamate” (Revista presei)
-
03 Martie 2020 09:30
Revista presei din 03 martie 2020
În presă găsim astăzi ecourile evenimentelor de ieri, când a fost marcată Ziua Memoriei celor căzuți în războiul de pe Nistru, inclusiv cu proteste ale veteranilor.
Foștii combatanți au recurs la o acțiune de protest împotriva actualei guvernări care, spun veteranii, a ignorat revendicărilor lor social-economice și politice, relatează Europa Liberă. Sute de participanți la protest au cerut demisia guvernului și a președintelui Igor Dodon. Pe lângă revendicările politice, oamenii au cerut mărirea îndemnizațiilor, dar și extinderea pachetului de asistență socială pentru veterani. ”Uitați-vă câtă lume a ieșit în strada. N-a ieșit oricine, sunt oameni în vârstă, care au văzut sânge, care au luptat pentru independența acestei țări...”, a spus un veteran.
„Regretăm că unii oameni s-au lăsat conduși din umbră de forțe care doresc destabilizarea Republcii Moldova”, a comentat pe marginea protestelor premierul Ion Chicu, citat de Adevărul. Iar președintele Igor Dodon a subliniat că: „Există informații că protestatarii au fost aduși cu autobuze din raioane, iar liderii lor au fost sponsorizați, într-un stil atât de cunoscut din trecut, iar în mulțime au fost văzute fețe folosite în trecut de PD-ul lui Plahotniuc pentru a face acțiuni împotriva partidelor de opoziție, iată de ce sloganele folosite au avut o tentă preponderent politică sau geopolitică, fără legătură cu nevoile reale ale veteranilor”.
Unul dintre inițiatorii protestului, care s-a desfășurat ieri în fața Guvernului, neagă că acesta ar fi fost coordonat de unele forțe politice precum grupul „Pro Moldova” sau alte organizații politice. Combatantul Anatol Macovei a declarat la TV8: „Noi nu suntem partid politic. Aceasta nu a fost o manifestație spontană. Cerințele înaintate de noi nu au niciun pretext politic și nicio organizație nu stă în spatele nostru”.
„Ciocoi va intra în istoria acestui stat ca un trădător”, titrează Gazeta de Chișinău un articol în care arată ”ce simt veteranii Războiului de pe Nistru atunci când aud declarațiile ministrului Aureliu Ciocoi și președintelui Igor Dodon”. Scriitorul Mircea V. Ciobanu, care a fost înrolat în vara lui 1992 în Brigada de Obuziere de la Ungheni, subliniază că ”absolut toată lumea care a trecut prin acest război este profund indignată de spusele negândite, dar, de fapt, bine gândite ale lui Ciocoi și Dodon. Mi se pare că aici nu revolta oamenilor trebuie să conteze cât o procuratură independentă care ar trebui să îi deschidă un dosar penal pentru această opinie exprimată”. Generalul Valeriu Troenco afirmă că este ”bătaie de joc și atitudine iresponsabilă a unui funcționar de un asemenea rang. Lucruri ieșite din comun care nu au niciun suport, nici politic și nici moral. O aberație, o prostie… Este greu de spus ce scop a urmărit. Dar, până la urmă, scopul său este să servească interesele altui stat”.
”Ca să-și facă aliați pentru prezidențiale, Maia Sandu trebuie să o retragă pe Olesea Stamate”, subliniază analistul Nicolae Negru în editorialul său din Ziarul Național. ”Toate sondajele arată că Maia Sandu și PAS nu-i pot învinge pe Dodon și PSRM fără ajutorul altor partide. PAS trebuie să-și facă aliați, dacă Maia Sandu vrea să câștige alegerile prezidențiale din toamnă. De aceea, e momentul să o retragă pe Olesea Stamate din competiție, demonstrând că poate fi realistă, flexibilă, că ratingul nu i s-a urcat la cap și că pune interesul general deasupra celui de partid. Dacă ea îi va avantaja pe socialiști acum, alții ar putea, din răzbunare, să o facă la toamnă. Andrei Năstase a plătit pentru votul în favoarea Rusiei la APCE. Să nu creadă Maia Sandu că va fi iertată, dacă va „dărui” mandatul de deputat în Parlament socialiștilor”, subliniază autorul.