Muzeul satului Tartaul, raionul Cantemir, are în expoziție un maxilar de brotozaur

  • 01 Decembrie 2012 13:15
Muzeul satului Tartaul, raionul Cantemir, are în expoziție un maxilar de brotozaur

Muzeul satului Tartaul, raionul Cantemir, este vestit în regiune pentru maxilarul de brotozaur cu doi dinți, pe care îl are în expoziție și pentru icoanele din lemn, vechi de peste 200 de ani, transmite Radio Chișinău.

Pe lângă acestea, la muzeu pot fi admirate și numeroase unelte și obiecte casnice pe care le utilizau locuitorii satului acum un secol, fotografii ale buneilor și străbuneilor, dar și protezele cu care aceștia s-au întors de prin războaie. 

Directorul muzeului, octogenarul Andrei Tăbureanu, ne povestește ca avut inițiativa de a deschide acest muzeu în 1987, de atunci reușind să adune peste 1700 de exponate. Acestea reprezintă modul de viață al locuitorilor din regiunea de sud a Republicii Moldova. Cel mai prețios obiect din acest muzeu rural, care stârnești mai ales interesul copiilor din sat, este un maxilar de brontozaur, spune Andrei Tăbureanu.

În muzeu găsim improvizată și o odaie țărănească. Într-un dulap se păstrează, de la sumane, ițari și rochii de cânepă, până la uniforme școlărești sovietice, aranjate toate, parcă, într-o linie a timpului. Una dintre curiozitățile locului este războiul de țesut încă funcțional, povestește directorul muzeului, amintindu-și de localnicul care a facut această donație.

Sătenii mai dau pe la muzeu fie cu văzutul, fie pentru a mai aduce vreo unealtă veche din gospodărie sau vreun covor rămas de la bunei.

Mătușa Olimpița Popescu are 90 de ani și își amintește că a donat muzeului din sat  lucruri făcute încă de bunicii ei, ca să vadă lumea din ziua de azi că și mai înainte oamenii erau pricepuți la confecționat tot felul de obiecte trebuincioase casei.

La muzeu satului pot fi admirate și câteva icoane pictate pe lemn, vechi de aproape trei secole, care s-au păstrat chiar și după ce veche biserică a satului a ars, povestește Andrei Tăbureanu.

Potrivit profesorului de istorie din localitate, Nicolae Angheluță, acesta este unul dintre cele  mai mari muzee sătești din sudul Republicii Moldova. Aici el găsește material didactic pentru orele de la școală, pentru că reflectă istoria locală, iar elevii pot vedea obiectele care au aparținut strămoșilor lor.

Locuitorii satului sunt mândri de faptul în localitatea lor există un muzeu, la fel ca în marile orașe ale lumii, ale cărui exponateau fost colecționate cu eforturile întregului sat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău