Serviciul 112 își propune să reducă timpul de intervenție la urgențe de la 240 secunde la 100 de secunde. Banca Mondială va finanța proiectul

  • 22 Ianuarie 13:57
Serviciul 112 își propune să reducă timpul de intervenție la urgențe de la 240 secunde la 100 de secunde. Banca Mondială va finanța proiectul Sursa foto: captură video

Serviciul 112 va reduce timpul de intervenție la urgențe de la 240 secunde la 100 de secunde. Acest lucru va fi posibil în urma unui acord semnat cu Serviciul Hidrometeorologic de Stat, care prevede furnizarea în timp real a informațiilor despre fenomenele meteorologice periculoase. Acordul face parte dintr-un proiect mai amplu cu un buget de 40 de milioane de dolari, finanțat de Banca Mondială, transmite Radio Chișinău.

Reducerea timpului de intervenție va permite încadrarea în standardele internaționale care prevăd un timp de răspuns de maximum 15 minute, a declarat directorul interimar al Serviciului 112, Anatolie Viniciuc.

„Acum, avem nevoie doar de 3-4 minute, dar ne propunem să micșorăm acest timp la 100 de secunde. Având o informație prealabilă, vom cunoaște situația, riscurile și care serviciu de urgență este necesar pentru intervenție și acordarea sprijinului. Conform statisticilor Serviciului 112, avem zilnic în jur de 7 mii de apeluri de urgență. În cazul unei crize, numărul acestor apeluri se dublează. Informatorii noștri pentru preluarea apelurilor de urgență nu pot acoperi toate solicitările, deoarece acestea sunt mult mai numeroase. Acest acord ne-ar da posibilitatea să suplinim aceste ture de intervenție și să preluăm toate apelurile, evitând astfel apelurile pierdute”, a spus Anatolie Viniciuc.

Directorul interimar adjunct al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Mihai Grigoraș, a menționat că instituția va furniza date în timp real despre fenomenele meteorologice extreme.

„Serviciul Hidrometeorologic de Stat este parte a acestui sistem, deoarece o bună parte din avertizarea populației cu privire la riscurile de dezastre ține de competența noastră. Pornind de la fenomenele meteorologice, hidrologice, fenomenele tehnogene, scurgerile de poluanți și multe altele, inclusiv cutremurele de pământ, vom crea un prototip al sistemului european. Acest sistem este deja bine implementat de colegii noștri din România. Sperăm că acest sistem va aduce o valoare adăugată pentru securitatea cetățenilor, siguranța și economia națională, protejându-le împotriva fenomenelor naturale, fenomenelor tehnogene, calamităților și multe altele”, a precizat Mihai Grigoraș.

Pentru acest proiect au fost alocate 5 milioane de dolari. Sistemul va acoperi toate tipurile de situații excepționale și va transmite alerte prin multiple canale de comunicare, inclusiv telefonie mobilă, televiziune, radio și rețele sociale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău