Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” are un nou sediu

  • 25 Mai 2021 11:16
Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” are un nou sediu

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” (MNL) a inaugurat zilele acestea noul sediu, primit de curând de la Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului din cadrul Cancelariei de Stat. Noul sediu se află pe strada Alexei Mateevici, la vila G. Pronin, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Maria Șleahtițchi, directorul MNL, a menționat că vila G. Pronin este un monument de arhitectură și istorie de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău.

Potrivit sursei citate, vila a fost construită la începutul secolului al XX-lea pentru regina Serbiei, originară din Chișinău, Natalia Obrenovici, născută Cheșco, de către negustorul primei categorii din Chișinău Pronin. În anii interbelici, a fost sediul Fundației Regale, în care s-a aflat Institutul Român de Sociologie, filiala din Basarabia.

Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a afirmat că obținerea noului sediu de către Muzeul Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu” este o victorie pentru cultura noastră și în mod special pentru o instituție muzeală de cercetare. ”Se deschid noi perspective. Suntem siguri că muzeul va deveni un centru de atracție, unde vor fi organizate expoziții, lansări de carte și alte evenimente culturale. Totodată, instituția va avea posibilitatea să efectueze o mai mare activitate de cercetare pentru a valorifica moștenirea literară și patrimoniul cultural. Inițiativa de a acorda acest spațiu aparține instituției prezidențiale, fapt pentru care ne exprimăm recunoștința noastră”, a subliniat președintele USM.

În contextul evenimentelor dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a vernisat expoziția stradală „Scriitori din cronica Unirii”, dedicată lui Constantin Stere, Alexei Mateevici, Pan Halippa și lui Ștefan Ciobanu. Curatorii expoziției sunt Sergiu Stanciu și Vasile Malanețchi. Potrivit lui Vasile  Malanețchi, expoziția cuprinde patru compartimente consacrate celor patru înaintași. ”Constantin Stere a fost romancier și publicist, Pan Halippa – poet și publicist, Ștefan Ciobanu – istoric literar, profesor la Universitatea din București, vicepreședinte al Academiei Române în 1940, Alexei Mateevici – preot și poet național. În expoziție am prezentat colecțiile muzeului și câteva fotografii din colecții private”, a precizat Vasile Malanețchi.

Strada Alexei Mateevici din Chișinău este plină de istoricitate, este un loc al memoriei noastre literare și culturale: aici au locuit mai mulți scriitori, între care Constantin Stere, Alexei Mateevici, Vasile Vasilache; tot aici s-a aflat clădirea Sfatului Țării, unde s-a votat Unirea din 1918; pe această stradă s-a aflat, un timp, sediul Uniunii Scriitorilor din RSSM ș.a. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ploaie puternică
Umiditate:95 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău