Muzeul Național de Artă invită iubitorii de artă vizuală să viziteze mai multe expoziții temporare (foto)

  • 11 Iunie 2022 12:48
Muzeul Național de Artă invită iubitorii de artă vizuală să viziteze mai multe expoziții temporare (foto)

Expoziția ”Cupluri de artiști” cuprinde 51 de lucrări de pictură, grafică și ceramică. Auguste Baillayre și Lidia Arionescu-Baillayre cei care au implementat rădăcinile avangardei în artele plastice basarabene din prima jumătate a secolului XX.

Următoarea generație de plasticieni o formează cuplul Moisei și Eugenia Gamburd - o dinastie și o existență diferită în abordarea picturii. O altă dinastie a artiștilor plastici de la noi care a marcat artele plastice din Republica Moldova a secolului XX este Valentina Rusu-Ciobanu și Glebus Sainciuc. Ambii cu un destin comun în perioada interbelică și cea postbelică, în creație aflându-se la poluri diferite. Mihail Grecu și Esfira Grecu este încă un cuplu, care a influențat artele contemporane naționale din perioada postbelică. Format în spațiul culturii românești interbelice, Mihai Grecu a fost un inovator și o personalitate complexă și extrem de dotată, care a revoluționat artele plastice din Moldova. Ultima dinastie și cuplu prezent cu opere în cadrul acestei expoziții originale este Ana Baranovici și Dimitrie Sevastianov. Capacitățile Anei Baranovici în domeniu s-au manifestat deja în perioada interbelică, când s-au format bazele realiste ale picturii sale. Dimitrie Sevastianov sosește în Basarabia sovietică și este impus să urmeze, în lucrările sale, metoda realismului socialist, fiind un decalaj evident între creația sa interbelică și cea postbelică.

A doua expoziție temporară este ”Restaurarea valorilor patrimoniului cultural“ ”Timpul este inexorabil, iar procesele de degradare a obiectelor materiale sunt inevitabile, materialele exponatelor suferind anumite modificări și, uneori, sunt parțial sau complet distruse. Și atunci se apelează la „medicii” în halate albe – restauratorii. Gama de lucrări efectuate de noi este largă, dar atenția principală este acordată așa-numitei restaurări capitale a lucrărilor care trebuie să rezolve diverse sarcini complexe de restaurare a unor anumite exponate”. Tudor Zbârnea, directorul general MNAM. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău