Muzeul Luvru își pune la adăpost capodoperele, amenințate de inundațiile mai frecvente cauzate de încălzirea globală

  • 26 Februarie 2021 15:31
Muzeul Luvru își pune la adăpost capodoperele, amenințate de inundațiile mai frecvente cauzate de încălzirea globală

Când fluviul Sena, care traversează Parisul, a ieșit din matcă luna aceasta, oficialii de la Muzeul Luvru au răsuflat ușurați știind că unele dintre cele mai prețioase opere de artă din custodia instituției se aflau depozitate în siguranță în nordul Franței, informează Reuters, preluat Agerpres.

Cel mai mare muzeu din lume, cu un număr anual de vizitatori de aproape 10 milioane, a mutat deja circa 100.000 de lucrări de artă aflat în primejdie în noul Centrul de Conservare al Muzeului Luvru, situat în orașul Lievin, la circa 190 de kilometri nord de capitală. Motivul? Schimbările climatice.
 

''Inundațiile recente au demonstrat din nou cât de necesar este să ne protejăm operele de artă de inundații'', a spus Jean-Luc Martinez, directorul muzeului Luvru, care deține circa 620.000 de opere de artă dintre care doar 35.000 sunt expuse în fostul palat parizian.

''În curând, pericolul inundațiilor va fi, odată și pentru totdeauna, dat uitării'', a declarat acesta pentru Thomson Reuters Foundation.

Oamenii de știință spun că, odată cu încălzirea globală, ploile torențiale care provoacă inundații vor deveni mai frecvente, amenințând bijuterii arhitectonice situate pe malurile Senei precum Luvrul, catedrala Notre-Dame și Muzeul Orsay - care găzduiește capodopere ale picturii impresioniste.

Nu doar Parisul are o astfel de problemă. Italia a construit bariere de inundații care să protejeze centrul istoric al Veneției după ce apa sărată de mare a deteriorat Bazilica Sfântul Marcu, iar galeriile Tate din Londra au fost construite deasupra unei zone inundabile.

''Avem o mulțime de muzee ale căror colecții vor fi afectate dacă nu sunt depozitate corespunzător'', a spus Mechtild Rossler, directorul World Heritage Centre UNESCO, care sprijină clădiri emblematice, include de agenția culturală a Organizației Națiunilor Unite în patrimoniul universal.

Oficialii de la Luvru speră că până în 2021 250.000 de tablouri, sculpturi și tapițerii aflate în primejdie - inclusiv Venus din Milo - se vor afla în noua lor casă, o construcție care a costat 120 de milioane de dolari și unde vor fi la adăpost de inundații, valuri de caniculă și alte fenomene meteo extreme.
 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Clădirea din sticlă și oțel, cu o suprafață de 18.500 de metri pătrați, a fost proiectată pentru a se integra în mediul local, cu un acoperiș acoperit de iarbă unde primăvara cresc flori sălbatice care ajută la gospodărirea apelor pluviale și la prevenirea inundațiilor.

Centrul de Conservare al Muzeului Luvru intenționează să devină unul dintre cele mai mari centre de formare și cercetare în domeniul artei, vizitat de specialiști muzelogi, restauratori și savanți din toate colțurile lumii, oferind totodată refugiu operelor de artă din țări aflate în conflict.

''Solicitarea trebuie să vină chiar de la statele respective, cu deplina respectare a legilor internaționale și cu condiția ca operele să fie restituite în condiții de siguranță după terminarea conflictului'', a precizat muzeul Luvru pe pagina sa de internet.

Centrul de conservare, inaugurat în octombrie 2019, va aduna într-un singur loc opere de artă depozitate anterior în circa 60 de amplasamente, la aproape două decenii după ce Prefectura Poliției din Paris a avertizat pentru prima dată asupra riscului la care este expus Luvrul.

Sena a fost dintotdeauna predispusă la inundații.

În timpul inundațiilor devastatoare din 1910, nivelul fluviului a urcat cu 8,6 metri. Drumurile s-au aflat sub ape timp de două luni, metroul a fost inundat și mii de rezidenți au fost evacuați, pagubele fiind estimate de oficialii de la Luvru la 1,9 miliarde de dolari la cursul din prezent.
 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Odată cu accentuarea fenomenului schimbărilor climatice, parizienii s-au confruntat mai des cu inundații. Două dintre cele mai grave inundații de după 1910 au avut loc în ultimii cinci ani. În 2016, apele fluviului au crescut cu 6,1 metri, iar în 2018, cu 5,8 metri - puțin sub nivelul inundațiilor din 1982 și 1955.

Deși inundațiile din 2016 nu au deteriorat nicio operă de artă, au forțat muzeul să-și închisă imediat porțile și să mute 35.000 de lucrări depozitate în camerele de la subsol la niveluri superioare în 48 de ore, muzeul înregistrând pierderi de 1,8 milioane de dolari.

''Echipele de la Luvru au intrat în panică'', a spus Hamish Crockett, arhitectul care s-a ocupat de proiectarea centrului. ''A fost o reamintire a faptului că nevoia (unui astfel de centru) este una reală''.

Construcția nu are doar izolație dublă pentru apă și un sistem care detectează infiltrațiile, ci este înălțată deasupra unui sol nisipos cu o drenare eficientă, unde riscul de inundații este aproape inexistent, luând în calcul chiar și prognoze de precipitații mai abundente pentru viitor.

Noul centru este dotat cu un sistem de reglare a temperaturii și umidității care protejează lucrările de artă de căldura extremă care poate degrada lemnul și spori riscul infestării cu mucegai și insecte.

''Ne-am imaginat cel mai pesimist scenariu posibil după care am proiectat o clădire care să fie sigură și în aceste condiții'', a spus Crockett.

Centrul reprezintă o sursă de inspirație și pentru alte muzee.

British Museum construiește un spațiu pentru depozitarea artefactelor situat în Shinfield, la circa 64 de kilometri vest de Londra.

În Olanda, circa 600.000 de obiecte din colecțiile naționale, inclusiv din Rijksmuseum, vor fi găzduite într-un centru din Amersfoort, la 50 de kilometri sud-est de Amsterdam.

''Suntem martori la dispariția unor situri de patrimoniu din cauza încălzirii globale'', a spus Crockett. ''Aceasta este noua realitate''. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău