Municipalitatea propune trecerea BEM în subordinea Trezoreriei

  • 07 Septembrie 2015 16:25
Municipalitatea propune trecerea BEM în subordinea Trezoreriei

Autoritățile capitalei vin cu propria viziune privind rezolvarea crizei din sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova.

În situația în care Executivul datorează Primăriei Chișinău peste 250 de milioane de lei, Municipalitatea propune trecerea Băncii de Economii în subordinea Trezoreriei, și nu lichidarea acesteia, cum este prevăzut în prezent. Astfel, va fi creat și un fond special, lucru ce va permite acumularea banilor necesari pentru a nu accepta restanțe la plata salariilor și pensiilor.

Autoritățile capitalei propun Executivului să-și anuleze decizia privind lichidarea Băncii de Economii și să o treacă în subordinea Trezoreriei sau în gestiunea directă a Ministerului de finanțe. Astfel, potrivit șefei Direcției Generale Finanțe, Veronica Herța, peste 2000 de persoane și-ar păstra locul de muncă și ar fi economisiți circa 32 de milioane de lei, bani necesari pentru disponibilizarea acestora.

Mai mult, spune Veronica Herța, ar fi păstrată rețeaua funcțională de plăți pe care o are în prezent Ministerul Finanțelor iar statul nu ar fi obligat să plătească comision băncilor comerciale pentru deservirea conturilor de trezorerie, lucru ce ar permite economisirea a peste 100 de milioane de lei, bani care pot fi folosiți în scopuri sociale.

„În cazul în care toate activele BEM  vor reveni în subordinea Trezoreriei ar fi soluționate mai multe probleme. În primul rând vor fi păstrate locurile de muncă. Ar fi păstrate activele BEM,  dar și sediile, mai ales că în prezent Trezoreria închiriază în mai multe raioane spații pentru a-și desfășura activitatea. Nu s-ar mai plăti bani pentru comisioanele percepute de băncile comerciale, care se cifrează la peste 86 de milioane de lei. S-ar păstra activele BEM  în proprietatea statului, inclusiv rețelele de achitare a plăților sociale către beneficiari și vor crește lichiditățile  la dispoziția statului”, a declarat Veronica Herța.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a propus desfășurarea de dezbateri publice la acest subiect, dar și înaintarea unui demers oficial Executivului pentru a-și revedea decizia privind lichidarea Băncii de Economii.

„Ar fi și o chestiune care ar ține, dacă vreți, de securizarea banilor publici. Am ajuns în situația în care Guvernul datorează Primăriei Chișinău 250 de milioane de lei, cam 10% din bugetul municipiului, peste linia roșie. Guvernul nu are alte soluții decât lichidarea BEM. În cazul în care totul se va lichida și va fi transmis băncilor comerciale, acestea vor împărți profitul. Și atunci finanțele publice vor fi slăbite, extrem de vulnerabile iar Guvernul va trebui să stea cu mâna întinsă la diferite structuri private pentru a obține lichidități pentru acoperirea decalajului de casă. Este un subiect pentru discuții publice. Nu e treaba noastră, dar în momentul în care suntem direct afectați cu o datorie de 250 de milioane de lei, consider că este cazul să dăm curs acestei propuneri, oficial, pentru a vedea care sunt avantajele și dezavantajele acesteia față de propunerea Guvernului de lichidare a BEM.   Acum să vedem ce răspuns vom primi din partea autorităților centrale”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Primăria capitalei se confruntă cu un deficit financiar de peste 350 de milioane de lei, dintre care peste 250 de milioane sunt datorii de la Bugetul de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău