Muncă de acasă sau de la birou? Cum a modificat pandemia obiceiurile angajaților la nivel global

  • 21 Septembrie 15:31
Muncă de acasă sau de la birou? Cum a modificat pandemia obiceiurile angajaților la nivel global

După anii marcați de pandemia de coronavirus, obiceiurile de pe piața muncii s-au modificat, iar angajații și angajatorii sunt nevoiți să se adapteze noilor realități. Un studiu EY 2023 Work Reimagined Survey arată că, la nivel global, jumătate dintre angajați preferă să vină la birou cel mult o zi pe săptămână.

Cuvântul-cheie pe piața muncii la nivel global pare să fie, în acest moment, flexibilitatea. Acolo unde obiectul activității permite acest lucru, angajații preferă sistemul hibrid de muncă, arată studiul EY 2023 Work Reimagined Survey. Potrivit datelor analizate, majoritatea angajatorilor (84%) consideră că oferirea de flexibilitate va avea un impact pozitiv asupra capacității lor de a recruta talente, însă doar 63% dintre angajați sunt de acord cu acest lucru, scrie Digi24.

Referitor la flexibilitatea programului de lucru și întoarcerea la birou, 47% dintre angajatori preferă ca personalul lor să fie la birou două-trei zile pe săptămână, însă 50% dintre lucrători au declarat că sunt dispuși să vină la birou cel mult o zi pe săptămână. "Cu toate acestea, angajații sunt atrași de activitățile de la birou care sunt centrate pe menținerea legăturii sociale (36%), colaborarea cu colegii (30%) și construirea și menținerea relațiilor (29%). Deși angajații nu vizitează mai frecvent birourile din imobilele de clasă A, care beneficiază de cele mai bune facilități și locații, sondajul constată că investiția în imobile de înaltă calitate este corelată pozitiv cu o serie de rezultate cheie ale forței de muncă, inclusiv cultura, productivitatea și retenția.

Există un decalaj clar între optimismul angajatorilor și cel al angajaților în ceea ce privește alinierea conducerii cu privire la noile modalități de lucru. În timp ce 73% dintre angajatori sunt de acord că managerii și conducerea sunt aliniați în ceea în privința noilor modalități de lucru (de exemplu, programul de lucru, timpul liber, munca la distanță și munca hibridă), doar 55% dintre angajați sunt de acord", se menționează în raportul EY.

Salariul, cel mai important criteriu la angajare

Salarizarea este principala preocupare pentru 35% dintre angajați, în timp jumătate dintre salariați nu doresc să vină mai mult de o zi pe săptămână la birou, arată rezultatele unui studiu publicat, joi, de o companie de consultanță. Potrivit EY 2023 Work Reimagined Survey, deși atragerea și păstrarea talentelor sunt preocupări majore pentru angajatorii din întreaga lume, mai mult de o treime (35%) dintre angajați sunt susceptibili să renunțe la locul de muncă în următoarele 12 luni. În acest context, Generația Z (38%) și Milenialii (37%) sunt cei mai predispuși să plece.

În același timp, sondajul de specialitate constată o neconcordanță între așteptările și motivațiile angajaților și cele ale angajatorilor, majoritatea (58%) angajatorilor considerând că încetinirea creșterii economice reduce probabilitatea ca angajații să demisioneze. Astfel, mai puțin de jumătate (47%) dintre angajați sunt de acord, iar 22% nu sunt de acord, ceea ce îi face pe angajatori să riște să subestimeze fluiditatea continuă a pieței muncii. Raportat la sondajul efectuat în 2022, în acest an, salariul a rămas principala preocupare a angajaților (35%). Totuși, salariul s-a clasat pe locul al treilea în topul preocupărilor angajatorilor, care se concentrează mai mult pe atragerea de noi talente (37%) și pe păstrarea talentelor (34%).

Inteligența Artificială, noul "coleg"

Pe subiectul inteligenței artificiale generative (GenAI), 48% din totalul respondenților din rândul angajaților anticipează că această tehnologie va îmbunătăți flexibilitatea, în timp ce 84% dintre angajatori au afirmat că utilizează în prezent sau plănuiesc să utilizeze GenAI în următoarele 12 luni.

Cu toate acestea, doar 18% dintre companii și-au declarat intenția de a oferi cursuri de formare pentru dezvoltarea de competențe în GenAI. Studiul EY a fost realizat în perioada mai - iulie 2023 și a colectat răspunsuri de la 18.625 de respondenți, dintre care 17.050 de angajați și 1.575 de angajatori, din 22 de țări și 25 de sectoare industriale. EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395,442 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,15
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
3
Tue
3
Wed
4
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău