MPU protestează împotriva sancțiunilor aplicate lui Vasile Botnari

  • 10 Septembrie 2020 14:18
MPU protestează împotriva sancțiunilor aplicate lui Vasile Botnari

Mișcarea Politică UNIREA a protesta în fața Procuraturii Generale împotriva expulzării profesorilor turci și a aplicării doar a unei amenzi formale fostului șef al SIS Vasile Botnari care a fost declarat responsabil pentru această acțiune. Reprezentanții mișcării cer demisia procurorului de caz și a procurorului ierarhic superior, pentru că „au făcut o anchetă formală și au girat un aranjament cinic”. Totodată, aceștia cer și demisia judecătorului care, potrivit lor, a formalizat aranjamentul prin amenda aplicată lui Vasile Botnari, transmite IPN.

În cadrul unei conferințe de presă, organizată la fața locului, Mișcarea Politică UNIREA a cerut „reluarea anchetei, stabilirea adevărului și tragerea la răspundere a lui Igor Dodon, Vlad Plahotniuc și a tuturor persoanelor implicate”. De asemenea, membrii partidului solicită explicații din partea procurorului general A. Stoianoglo cu privire la „minciunile spuse la acest caz”.

Valeriu Munteanu, liderul Uniunii Salvați Basarabia, a făcut referire la hotărârea de Guvern adoptată în 2017 privind reparația președinției Republicii Moldova din banii Turciei. „Spuneam atunci că nu poate fi reparată din banii Turciei pentru că aceasta va veni să-și ceară răsplata. În 2018 Turcia își cere răsplata, de la Pahotniuc și Dodon și anume îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a acestor șapte cetățeni turci și darea lor pe mâna justiției nedrepte de la Ankara”, a subliniat Valeriu Munteanu.

,,În Republica Moldova și în afara ei, comunitatea internațională nu crede în astfel de povești. Într-o dimineață de septembrie, Vasile Botnari s-a trezit și într-o totală necunoștință a mers și a îndepărtat de pe teritoriul Republicii Moldova acești cetățeni turci, a plătit avionul, i-a predat pe teritoriul Turciei și acești oameni execută astăzi în pușcăriile din Turcia de la patru până la noua ani de pușcărie. Este evident că a fost o comandă de la Dodon și Plahotniuc”, a spus liderul Uniunii Salvați Basarabia.

Printre solicitările Mișcării Politice UNIREA se mai numără și demisia lui A. Stoianoglo, din cauza „ignorării subiectului și rămânerii în complicitate la acest aranjament”. De asemenea, se cere demisia președintelui Igor Dodon, ca fiind, potrivit lor, „cel care împreuna cu Vlad Plahotniuc au comis aceasta crimă în anul 2018”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău