Motivul pentru care Sri Lanka a blocat complet accesul la Facebook, Instagram și WhatsApp

  • 23 Aprilie 2019 19:44
Motivul pentru care Sri Lanka a blocat complet accesul la Facebook, Instagram și WhatsApp

La scurt timp după atentatele din Sri Lanka, au început să se distribuie „știri false” pe internet, iar guvernul a luat măsura drastică de a bloca rețelele de socializare, scrie BBC.

Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube, Snapchat și Viber au fost blocate în Sri Lanka de autorități. Guvernul nu a anunțat încă până când va ține interdicția.

După ce mai mult de 300 de oameni au murit în atentatele de duminică, de la biserici și hoteluri, prim-ministrul Ranil Wickremesinghe i-a rugat pe cetățenii din Sri Lanka să „nu răspândească speculații care nu sunt verificate”.

Rugămintea a fost rapid urmată de interdicția accesării acestor rețele sociale. Guvernul din țara asiatică a transmis că acestea „vor fi blocate temporar până când investigațiile vor fi încheiate”.

Interdicția nu afectează și Twitter, care nu este atât de folosit în țară spre deosebire de alte platforme, potrivit unor experți.

Nu este prima oară când se iau astfel de măsuri extreme. Facebook a fost blocat o perioadă scurtă de timp, în urmă cu un an în Sri Lanka, după ce a fost acuzat că permite postări care incită la violență împotriva musulmanilor. În noiembrie, rețeaua de socializare a lui Mark Zuckerberg a recunoscut că Facebook a fost folosit pentru a răspândi îndemnuri la violență în Myanmar.

În martie, Facebook a oprit răspândirea videoclipului în care oameni erau atacați în moschee în Noua Zeelandă. Premierul Jacinda Ardenrn nu a blocat atunci rețeaua de socializare, însă și-a exprimat opinia că distribuirea unui astfel de videoclip este inacceptabilă și a amenințat că vor fi reguli mai dure.

Ruwan Wijewardene, ministrul apărării din Sri Lanka, a informat că bilanțul victimelor atacurilor de duminică, din orașul Colombo, a ajuns la 321 de morți și 500 de răniți. De asemenea el a informat că atacurile au venit ca răspuns la atentatul terorist de luna trecută de la cele două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă

Gruparea teroristă ISIS a revendicat atacurile cu bombă coordonate din Sri Lanka. Anunțul a fost făcut de agenția oficială a grupării, AMAQ, fără să fie oferite dovezi în acest sens.

sursa: digi24

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău