Motivarea insuficientă și neclară a hotărârilor judecătorești reprezintă una dintre problemele cu care se confruntă de mai mulți ani sistemul de justiție din R. Moldova
-
27 Septembrie 2021 13:52
Motivarea insuficientă și neclară a hotărârilor judecătorești reprezintă una dintre problemele cu care se confruntă de mai mulți ani sistemul de justiție din Republica Moldova, arată concluziile unui studiu realizat de Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova. Pe de altă parte, magistrații vorbesc despre volumul excesiv de muncă pus în sarcina lor și termenele restrânse de care sunt limitați, transmite Radio Chișinău.
Faptul că hotărârile emise de instanțele din Republica Moldova rămân neclare pentru mulți dintre cei implicați în procesele de judecată, afectează încrederea cetățenilor în sistemul de justiție, iar acest fapt este recunoscut inclusiv de judecători, după cum arată datele cercetării prezentate de CRJM. Președinta interimară a Curții Supreme de Justiției, Tamara Chișcă-Doneva, consideră că lipsa de personal în instanțele de judecată, precum și termenele restrânse de a soluționa dosarele sunt principalele motive care influențează calitatea actului justiției, inclusiv felul în care sunt formulate motivările hotărârilor judecătorești.
„Există probleme care trebuie rezolvate: volumul excesiv de dosare per judecător, termenele restrânse de examinare, numărul insuficient de personal care asistă judecătorul, pentru că judecătorul pierde foarte mult timp pentru numeroase servicii tehnice”.
Pe de altă parte, unul dintre autorii studiului, președintele CRJM, Vladislav Gribincea, sugerează că o soluție ar fi ca hotărârile judecătorești să fie emise integral din start, și nu doar soluția pe caz fără motivarea ei, ca în prezent. De asemenea, expertul recomandă ca judecătorii să nu mai soluționeze cazuri „la viteză”.
„E cumva alogic să ai mai întâi soluția, apoi motivele(...)Este practica majorității țărilor în care hotărârile se emit integral. Deseori, pentru a nu încălca termenii stabiliți de coduri, judecătorii se grăbesc să emită hotărâri sau fixează ședința de judecată pentru a nu fi acuzați că tergiversează cauza. Din 2015 până 2019, judecătorii au fost sancționați disciplinar de 36 de ori, 16 au fost pentru încălcarea termenilor de procedură. Iar viteza de examinare a cazurilor este de mai mult de două ori mai mare decât media europeană. Nu înseamnă că nu trebuie să avem vitează, dar trebuie să introducem un sistem de prioritizare a cauzelor”.
Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Viorica Mihailov-Moraru, a spus că îmbunătățirea actelor judecătorești nu reprezintă un obiectiv imediat al ministerului, dar că acesta se regăsește într-o strategie mai largă.
„Dacă e să ne referim la planul de acțiuni pe termen imediat și mediu, mă refer la anul 2022, Ministerul Justiției nu are prevăzută o acțiune directă ce ține de îmbunătățirea sau elaborarea de politici ce ține de modificarea cadrului legal în domeniul îmbunătățirii actelor judecătorești, dar în strategia pentru anii următorii, Ministerul Justiției are un astfel de obiectiv stabilit”.
Studiul „De la hotărâri judecătorești la justiție – cum să avem o mai bună motivare a actelor judecătorești în Republica Moldova” a fost realizat de Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova și se bazează inclusiv pe opiniile judecătorilor din sistem.