Moțiunea simplă înaintată de BCS a picat

  • 24 Noiembrie 2022 17:39
 Moțiunea simplă înaintată de BCS a picat

Moțiunea simplă, inițiată de comuniști și socialiști asupra politicilor Ministerului Justiției, dezbătută astăzi în plenul Parlamentului, a fost respinsă. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut declararea nulității actelor de numire în funcție a procurorilor șefi în mai multe subdiviziuni ale Procuraturii, pe motiv că ar exista suspiciuni de trucare a concursurilor. Blocu comuniștilor și Socialiștilor a propus, de asemenea, excluderea ministrului Justiției din componența Consiliului Superior al Procuraturii. Demersul deputaților comuniști și socialiști a venit după ce contul de telegram al ministrului Justiției a fost spart iar în spațiul public au apărut presupuse conversații ale oficialului.

În discursul său în fața deputaților, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat că în spatele moțiunii ar sta un grup de hoți care au prejudiciat Rep. Moldova și care se folosesc de instrumente democratice, inclusiv de deputați,  pentru a distruge democrația în Rep. Moldova și a se salva de pușcărie.

„Pe șefii acestor grupări îi știe o lume întreagă: Plahotniuc, Șor, Platon, care stau ascunși în afara țării. Dar pentru că justiția îi ajunge din urmă chiar și acolo unde sunt, aceștia  au început să cheltuie bani furați ca să scape. Și-au activizat instrumentele pe care le-au corupt la toate nivelurile: în rândul judecătorilor, procurorilor, partidelor și chiar în plenul Parlamentului”.

Referindu-se la presupusele discuții publicate în urma spargerii contului său de Telegram, Sergiu Litvinenco le-a calificat drept un amalgam de adevăr, semi adevăr și minciună, menite să manipuleze și să creeze conținut propagandistic pentru televiziunile cumpărate de opoziția comunistă și socialistă.

Reprezentanții comuniștilor și socialiștilor, care au criticat dur pretinsele discuții ale ministrului Sergiu Litvinenco apărute în spațiul public,  l-au acuzat pe ministrul Justiție de amestec în actul justiției. Deputatul socialist Vlad Bătrâncea, vicepreședinte ale Parlamentului:   

„Poate trebuia să declarați ceea ce ați spus presei, că nu poți în condițiile Rep. Moldova, când nu este un stat normal, să aplici metode normale. Dar în fața Parlamentului nu puteți recunoaște că s-au aplicat metode în fara metodelor permise de lege și de reforma justiției. Trebuie să recunosc că noi am revenit la practicile cele mai nocive ale lui Plahotniuc, să nu putem crede în justiție, unde nu există principiul separării puterilor în stat, din timp să cunoașteți ce decizii se vor lua sau ce acțiuni vor întreprinde procurorii și judecătorii”.

În replică ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a negat că dosarele mari de corupție aflate în prezent pe rol ar fi dosare politice:

„Domnilor socialiști, este dosar politic acela în care cineva mănâncă recipisă de 100 de mii de euro. Cu cât mai mult veți încerca să puneți bețe în roate cu atât mai hotărâși vom fi înainte. În Rep. Moldova va triumfa dreptatea, în Rep. Moldova hoțiii vor fi condamnați iar averile confiscate”.

Aceasta este a doua moțiune simplă înaintată împotriva ministrului Justiției. 

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău