Moțiunea deputaților Blocului ACUM împotriva lui Aureliu Ciocoi nu a fost admisă

  • 20 Februarie 2020 11:20
Moțiunea deputaților Blocului ACUM împotriva lui Aureliu Ciocoi nu a fost admisă

Moțiunea deputaților Blocului ACUM împotriva ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, nu a fost admisă pentru a fi examinată în ședința Parlamentului, deoarece nu ar fi conținut dispozitivul, a anunțat astăzi președinta Legislativului, Zinaida Greceanîi.

„Nu se conține dispozitivul ce vrem de la ministru. De aceea, moțiunea nu este admisă în procedura legislativă”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Președintele fracțiunii PPDA, Alexandru Slusari a considerat însă drept nemotivată decizia Biroului permanent al Parlamentului.

Amintim că deputații Blocului ACUM au depus săptămâna trecută în Parlament o moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). „Ministerul de Externe, în persoana ministrului și-a permis să facă declarații iresponsabile vis-a-vis de aspectele de politică internă. Or, Ministerul de Externe și-a expus poziția referitor la Conflictul de pe Nistru într-o manieră condamnabilă. Menționăm faptul că Regiunea Transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova, iar implicare într-o manieră sfidătoare, cu declarații anticonstituționale, a ministerului de externe în această problematică, poate fi privită și ca o recunoaștere indirectă că Regiunea Transnistreană cu așa-numitele autorități fac parte din domeniul politicii de externe. Fapt ce este anticonstituțional și trebuie condamnat nu doar politic, ci și penal pentru că pe Nistru au murit sute de concetățeni de-ai noștri, iar memoria acestora nu trebuie pătată prin declarații total iresponsabile și prin niște politici sau acțiuni neconstituționale”, potrivit textului moțiunii.

Astfel, deputații au cerut audierea ministrului Aureliu Ciocoi „în legătură cu poziția MAEIE care se referă la evenimentele din 1992” și să fie aduse explicații deputaților, veteranilor de război, cât și întregii societăți față de „poziția Republicii Moldova pe plan internațional față de problema regiunii transnistrene și implicit față de conflictul de pe Nistru”.

Amintim că ministrul Afacerilor Externe și Integrării europene, Aureliu Ciocoi, a declarat că armata rusă a intervenit în războiul de pe Nistru pentru a opri vărsările de sânge. Afirmația a stârnit reacții aprinse în societate, mai multe partide condamnând poziția ministrului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău