Moțiune de cenzură împotriva premierului Greciei, după acordul istoric prin care Macedonia își schimbă numele

  • 15 Iunie 2018 13:07
Moțiune de cenzură împotriva premierului Greciei, după acordul istoric prin care Macedonia își schimbă numele

Parlamentul grec va dezbate sâmbătă o moțiune de cenzură depusă de liderul opoziției din Grecia, Kyriakos Mitsotakis, împotriva premierului Alexis Tsipras, după ce acesta a ajuns la un acord cu omologul său macedonian privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave, relatează EUObserver.com, citat de Mediafax.

Mitsotakis a afirmat că înțelegerea la care au ajuns Tsipras și Zoran Zaev, privind denumirea fostei republici iugoslave, este "o înțelegere greșită cu o concesiune națională inacceptabilă: pentru prima dată, Grecia recunoște etnia macedoniană și limba".

Premierul Macedoniei, Zoran Zaev, a anunțat marți după-amiază ajungerea la un acord cu Grecia privind numele țării sale, care se va numi "Republica Macedonia de Nord".

Skopje și Atena au fost de acord anul acesta să intensifice negocierile pentru a încheia disputa care blochează aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană și NATO. Grecia, care deține drept de veto în ceea ce privește admiterea în ambele organizații, consideră că denumirea fostului stat iugoslav reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă același nume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău