Moscova și Tiraspolul INSISTĂ că operațiunea de menținerea păcii de pe Nistru n-ar avea alternativă

  • 26 Iulie 2017 14:51
Moscova și Tiraspolul INSISTĂ că operațiunea de menținerea păcii de pe Nistru n-ar avea alternativă

Ambasadorul rus cu misiuni speciale Serghei Gubarev susține că așa-zisa operațiune de menținere a păcii de pe Nistru ar merita să fi adusă ca exemplu în manualele de specialitate. O afirmație în acest sens se conține într-un mesaj de felicitare adresat de diplomatul rus participanților la conferință, care a început astăzi la Tiraspol, dedicată celei de-a 25-a aniversări de la începutul operațiunii de menținere a păcii.

Potrivit lui Serghei Gubarev, „formatul unic” aș acestei operațiuni și-ar fi demonstrat eficiența, deoarece pe parcursul a 25 de ani nu s-au produs ciocniri între cele două părți aflate în conflict, nu a fost ucis nici un pacificator, iar situația din Zona de Securitate de-a lungul Nistrului ar fi prognozabilă și lesne de administrat, transmite agenția oficială „Novosti PMR”.

La unison, liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat, cu aceeași ocazie, că formatul actual al operațiunii de menținere a păcii nu ar avea nicio alternativă, acuzând din nou autoritățile de la Chișinău de declanșarea războiului din 1992.

Amintim că operațiunea de menținere a păcii din Transnistria și-a început activitatea în vara anului 1992, la puțin timp după Acordul de încetare a focului, semnat pe 21 iulie de președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, și cel al Federației Ruse, Boris Elțin. Misiunea este formată din trei contingente de militari – ruși, transnistreni și moldoveni, cărora li se alătură și un grup de observatori militari ucraineni.

Autoritățile de la Chișinău au lansat, pe parcursul ultimilor 15 ani, numeroase demersuri privind retragerea trupelor ruse din Transnistria și transformarea  actualei operațiuni de menținere a păcii, care demult și-a îndeplinit sarcinile, într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional, apeluri care au fost ignorate sau chiar respinse la Moscova și Tiraspol. Un ultim demers în acest sens se conține în textul declarației adoptate de Parlamentul Republicii Moldova pe vineri, pe 21 iulie 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău