Moscova refuză ca Ucraina să fie reprezentată diplomatic în Rusia de Elveția

  • 11 August 17:36
Moscova refuză ca Ucraina să fie reprezentată diplomatic în Rusia de Elveția

Rusia a anunțat astăzi că a refuzat ca Elveția să reprezinte diplomatic Ucraina pe teritoriul rus, estimând că Berna și-a ''pierdut statutul său neutru'' atunci când a sancționat Moscova pentru ofensiva militară lansată contra Ucrainei, informează Agerpres.

Miercuri, Ministerul de Externe elvețian a anunțat că Ucraina ar dori ca Elveția să îi reprezinte interesele în Rusia.

''Din păcate, Elveția și-a pierdut statutul său de stat neutru și nu poate acționa nici ca mediator, nici ca reprezentant al intereselor'' ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomației ruse, Ivan Neceaiev.

El a confirmat că Elveția i-a solicitat Moscovei acceptul pentru a reprezenta interesele diplomatice ucrainene în Federația Rusă.

''Este absolut de neînțeles să se propună o mediere, o reprezentare sau alte servicii de bunăvoință, în contextul unui comportament de o asemenea manieră'', a adăugat Neceaiev.

Atunci când două state își rup integral sau parțial relațiile, Elveția, care se prevalează de neutralitatea sa, este obișnuită să-și asume o parte din sarcinile diplomatice sau consulare.

Puterea protectoare le permite statelor în cauză să mențină un minimum de relații și poate, de asemenea, permite asigurarea protecției consulare a cetățenilor fiecăreia dintre cetățenii celor două țări, pe teritoriul celeilalte.

Elveția și-a asumat pentru prima dată un rol de putere protectoare în secolul al XIX-lea, reprezentând în Franța interesele Regatului Bavariei și ale Marelui Ducat Baden, în timpul războiului franco-prusac din 1870-1871.

Activitatea de putere protectoare a Elveției și-a atins apogeul în Al Doilea Război Mondial, când a reprezentat interesele a 35 de state. Statul alpin exercită în prezent mai puțin de 10 mandate în această privință.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
24,13
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:4,02 m/s
Sat
23
Sun
17
Mon
13
Tue
12
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău