Moscova nu va cere extrădarea cetățenilor ruși care au fugit în străinătate pentru a scăpa de mobilizare

  • 27 Septembrie 2022 16:18
Moscova nu va cere extrădarea cetățenilor ruși care au fugit în străinătate pentru a scăpa de mobilizare

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că nu va solicita guvernelor străine extrădarea miilor de ruși care au fugit din țară pentru a scăpa de mobilizarea desfășurată în prezent în Rusia în vederea suplimentării efectivelor ruse pe frontul din Ucraina, relatează AFP.

„Ministerul rus al Apărării, în cadrul mobilizării parțiale, nu a trimis, nu a pregătit și nu va trimite cereri autorităților din Kazahstan, Georgia și alte țări cu privire la problema presupusei returnări forțate în Rusia a cetățenilor ruși care se află acolo”, a precizat ministerul într-un comunicat.

De la anunțarea unei mobilizări militare 'parțiale' a rezerviștilor în 21 septembrie, zeci de mii de bărbați ruși cu vârste de încoporare au fugit în străinătate, în special în fostele republici sovietice din Asia Centrală și Caucaz.

În cazul în care un cetățean rus primește un ordin de încorporare și nu se prezintă la un comisariat militar, el poate teoretic să fie considerat drept dezertor și să fie inclus pe lista persoanelor date în căutare în Rusia.

Ministrul kazah de interne, Marat Ahmetjanov, citat de agenția rusă de presă Interfax, a declarat marți că Astana ar fi constrânsă să-i extrădeze pe rușii care au fugit de mobilizare doar în cazul în care aceștia sunt incluși pe lista oficială cu persoane date în căutare în Rusia, transmite Agerpres.

Președintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, a promis la rândul său că îi va proteja pe rușii care au fugit de mobilizare refugiindu-se pe teritoriul Kazahstanului, în contextul în care relațiile între Astana și Moscova traversează o perioadă dificilă după ofensiva rusă în Ucraina.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău