Moscova fabrică cetățeni ruși, pregătind o simplificare a procedurilor pentru locuitorii din Transnistria

  • 14 Februarie 2017 18:00
Moscova fabrică cetățeni ruși, pregătind o simplificare a procedurilor pentru locuitorii din Transnistria

Autoritățile de la Moscova examinează posibilitatea de a simplifica procedura de acordare a cetățeniei ruse pentru locuitorii din Transnistria. Declarații în acest sens a făcut astăzi președintele comisiei pentru politică externă din Consiliul Federației (camera superioară a Parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, la Moscova, în cadrul unei întâlniri cu pretinsul președinte al legislativului regional de la Tiraspol, Aleksandr Șcerba.

„Asupra acestei probleme noi lucrăm serios în prezent, la cererea președintelui Federației Ruse (Vladimir Putin)”, a subliniat Kosaciov, citat de Interfax.

„Sperăm că în cel mai apropiat timp vom face pași mari înainte în acest sens”, a adăugat senatorul rus.

De cealaltă parte, Aleksandr Șcerba a declarat că Transnistria ar fi parte integrantă a „lumii ruse”, pe teritoriul regiunii controlate de administrația separatistă de la Tiraspol locuind în prezent 213 mii de cetățeni ai Rusiei. Dar, așa cum numărul total al locuitorilor este de peste o jumătate de milion, „avem încă multe sarcini de rezolvat”, a adăugat șeful așa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol.

Menționăm că legislația rusă nu permite dubla cetățenie. Asta nu împiedică, însă, autoritățile de la Moscova să acorde cetățenie rusă așa-zișilor conaționali din statele post-sovietice, care susțin politica revizionistă a Kremlinului. O bună parte a locuitorilor din Transnistria, numărul cărora este însă greu de confirmat prin statistici oficiale, dețin atât cetățenia Republicii Moldova, cât și pe cea a autoproclamatei republici moldovenești nistrene.

În alt context, Konstantin Kosaciov și-a exprimat speranța că alegerea unui nou președinte al Republicii Moldova va accelera procesul reglementării transnistrene. Teren pentru optimism oferă, în orice caz, prima întâlnire dintre Igor Dodon și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în cadrul căreia se pare că s-a ajuns la anumite înțelegeri, a menționat demnitarul de la Moscova, potrivit Intefax.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
2,12 °C
nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:5,7 m/s
Sat
6 °C
Sun
6 °C
Mon
7 °C
Tue
11 °C
Wed
14 °C

Curs oficial BNM 28 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4479 0.0117
USD 17.7711 -0.0857
RON 4.0440 -0.0018
UAH 0.7243 -0.0011
RUB 0.2704 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău