Mormântul unui chirurg din era pre-incașă, vechi de 1000 de ani, a fost descoperit în Peru

  • 24 Martie 2022 13:16
Mormântul unui chirurg din era pre-incașă, vechi de 1000 de ani, a fost descoperit în Peru

Mormântul unui chirurg din era pre-incașă, vechi de o mie de ani, a fost descoperit într-un templu din nordul statului Peru, au anunțat miercuri arheologii din această țară sud-americană, informează AFP.

"Am reușit să descoperim un mormânt, vechi de peste o mie de ani, al unei persoane care îndeplinea funcția de chirurg în cultura Sican", a declarat arheologul Carlos Elera.

Descoperirea a fost realizată la sfârșitul anului 2021 în templul Las Ventanas, situat în sanctuarul istoric Bosque de Pomac din regiunea Lambayeque, la 800 de kilometri nord de Lima, scrie Agerpres. 

"Acel om era un specialist în trepanație craniană și instrumentele lui chirurgicale aveau ca scop tot ceea ce ține de chirurgia craniană umană", a adăugat Carlos Elera, directorul Muzeului Național al Culturii Sican.

Cultura Sican, cunoscută și sub denumirea de cultura Lambayeque, a apărut în jurul anilor 700-750 e.n. și a durat până în 1375.

În teritoriul peruan precolumbian, trepanația era o practică folosită frecvent pentru eliminarea hematoamelor sau pentru extragerea oaselor craniene care erau fracturate cel mai probabil în timpul înfruntărilor războinice.

Mormântul conținea o mască din aur, o mare platoșă pectorală din bronz și alte obiecte care demonstrau statutul persoanei înmormântate, al cărei schelet a fost găsit în poziție așezată și cu picioarele încrucișate.

"În nordul statului Peru, nu este ceva obișnuit să găsim morminte ale unor astfel de persoane", a subliniat Carlos Elera.

Printre instrumentele chirurgicale găsite de arheologi se aflau câteva "tumi" - cuțite cu lamă semicirculară -, cuțite cu mâner din lemn, sule și ace.

De asemenea, arheologii au găsit fragmente din scoarța unui copac neidentificat, care ar fi putut fi utilizate ca analgezic.

"Comparăm instrumentele unui chirurg modern cu aceste obiecte pentru a vedea care sunt asemănările dintre ele", a explicat Carlos Elera.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău