Moratoriul asupra programului cetățeniei prin investiție expiră. Deputat: Am impresia că acest Guvern nu vrea să mai prelungească moratoriul și nici să mai abroge legea

  • 11 Februarie 2020 14:28
Moratoriul asupra programului cetățeniei prin investiție expiră. Deputat: Am impresia că acest Guvern nu vrea să mai prelungească moratoriul și nici să mai abroge legea

Moratoriul asupra programului cetățeniei prin investiție expiră pe 20 februarie. Deocamdată, nu este clar care va fi decizia finală, dacă va fi prelungită sau ridicată interdicția, sau dacă deputații vor vota anularea amendamentelor la legea cetățeniei.

Premierul Ion Chicu a anunțat anterior că nu există încă o soluție, iar opoziția bănuiește că actualul Guvern ar intenționa să lase în vigoare acest program. Relatează Radu Osipov.

Amendamentele la legea cetățeniei au fost abrogate doar în primă lectură prin votul deputaților socialiști și ai blocului Acum. Totuși, s-a ajuns la impunerea unui moratoriu cu scopul de a evita plata unor penalități în valoare de 3 milioane de euro companiei contractate de R. Moldova pentru promovarea programului, spune deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, care a denunțat contractul la procuratură. După ce vor fi procesate cererile celor 34 de solicitanți, banii ce vor ajunge în buget ar putea compensa achitarea despăgubirilor, susține Alexandru Slusari.

„Cert este că după ce va fi finalizată procedura acordării cetățeniei celor 34 de aplicanți și banii vor fi transferați în bugetul Republicii Moldova, trebuie de tras linie și depus cruce pe această lege.”, a spus Alexandru Slusari.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat pentru Radio Chișinău că se va consulta cu fracțiunea sa. El va insista pe abrogarea deifinitivă a amendamentelor la legea cetățeniei.

„Vom vedea, eu cred că e o chesiune foarte periculoasă. Am impresia că acest Guvern intenționează să nu mai prelungească moratoriul și nici să mai abroge legea, adică să o aplice așa cum a fost votată de Partidul Democrat”, a comentat Sergiu Litvinenco.

Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții a fost lansat la Dubai, în mai 2018. Solicitanții trebuie să facă o contribuție nerambursabilă de cel puțin 100.000 de euro în fondul de investiții publice pentru dezvoltarea durabilă sau să investească 250 mii de euro într-o afacere imobiliară sau hârtii de valoare de stat.

Fostul ministru al economiei, Chiril Gaburici, declara în susținerea acestui mecanism, că valoarea investițiilor urma să ajungă la 1,3 miliarde de euro.

În iulie 2019, majoritatea parlamentară de atunci a votat instituirea unui moratoriu de patru luni, care a fost prelungit cu încă două de guvernul Chicu în decembrie trecut.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, Bruxelles-ul a criticat Republica Moldova pentru că ar folosi regimul liberalizat de vize în promovarea acestui program. Uniunea Europeană anunță că va monitoriza atent schemele de acordare a cetățeniei în statele non-UE, luând în calcul posibilitatea suspendării regimului liberalizat de vize. În raport sunt menționate riscuri de securitate, de exemplu spălarea banilor sau finanțarea terorismului.

Anterior, Transparency International a chemat autoritățile să anuleze programul, iar Centrul de Politici și Reforme a concluzionat într-o analiză că acesta reprezintă o schemă specifică zonelor off-shore și paradisurilor fiscale,, și secretizarea datelor legate de beneficiari este periculoasă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău