Moody’s | Ratingul de credit al R.Moldovei ar putea fi redus dacă autoritățile nu vor continua reformele

  • 23 Ianuarie 2018 08:34
0%
00:00:00
00:00:00

Ratingul de credit al Republicii Moldovei ar putea fi redus dacă autoritățile nu vor continua reformele, arată un raport al Agenției Internaționale de Rating Financiar Moody’s. Ca și în anul 2017, ratingul Republicii Moldovei rămâne B3 stabil, ceea ce înseamnă că puterea economică este scăzută, instituțiile sunt slabe și vulnerabile la șocuri externe. 

Agenția Internațională de Rating Financiar Moody’s arată că perspectivele de creștere a Republicii Moldova sunt moderate: sectorul agricol vulnerabil, iar economia este puternic dependentă de remitențele din străinătate. Potrivit Moody’s, ratingul Republicii Moldova rămâne B3 stabil, ceea ce înseamnă putere economică scăzută.

Analistul economic Roman Chircă susține că ratingul B3 stabil pentru Republica Moldova sugerează că nu vor fi șocuri economice majore.

Suntem de mulți ani în categoria B3. Acum suntem în zona stabilă, după ce a fost modificată această tendință. Din spațiul CSI, doar Republica Moldova, Georgia și probabil Ucraina are calificativul stabil. Stabil este considerat un calificativ prielnic pentru investiții. Dacă nu sunt noutăți rele, atunci sunt posibile decizii investiționale. Stabil înseamnă că sunt tendințe de stabilizare, dar categoria B3 este puțin atractivă pentru investiții. Nu ne putem aștepta însă la investiții majore dacă nu creăm un climat investițional favorabil.”

De acest rating depinde rata cu care va fi creditată Republica Moldova de instituțiile internaționale, subliniază expertul Viorel Gârbu:

„Ratingul respectiv e folosit în partea de mijloacele financiare oferite Guvernului, în primul rând este evaluată situația de țară. În Republica Moldova, nu se împrumută direct de la investitori, ci de la parteneri internaționali: UE, BERD.  Ratinguri mici înseamnă costuri foarte mari, rata la care se poate împrumuta Republicii Moldova este foarte mare. Este foarte important să ne mișcăm pe această scară și să obținem un rating mai bun, în aceste condiții investitorii ne vor oferi mijloace financiare la un cost mai mic.”

Raportul Moodys notează, de altfel, că principala provocare a Republicii Moldova este să treacă de la economia bazată pe remitențe la una bazată pe sprijinul intern. Totodată, ei estimează că economia Republicii Moldova ar putea să crească cu aproximativ 3,5% în 2018, ca în anul precedent.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău