Moody's reconfirmă ratingul de țară al României cu perspectivă stabil

  • 25 August 2018 13:10
Moody's reconfirmă ratingul de țară al României cu perspectivă stabil

Agenția de rating Moody's menține calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală., reconfirmând astfel ratingul de țară, cu perspectivă stabilă, a anunțat Ministerul Finanțelor Publice (MFP), într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, AGERPRES.

"Anunțul Moody's arată faptul că țara noastră are o creștere economică solidă, care se va menține și în următorii ani. Această perspectivă de creștere și nivelul moderat al datoriei publice sunt motive de încredere pentru investitori în economia românească", susține Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

Potrivit sursei citate, printre punctele forte ale României care au stat la baza deciziei agenției de rating se află: potențialul robust de creștere economică pe termen mediu în contextul provocărilor existente de continuare a reformelor structurale, capacitatea fiscală moderată, susținută de nivelul scăzut al datoriei publice, în ciuda riscurilor asociate de politicile fiscale pro-ciclice, capacitatea instituțională moderată, care reflectă progresele înregistrate de România de când este membră a Uniunii Europene, precum și expunerea moderată la riscurile externe.

Estimările Moody's, citate în comunicatul MFP, arată, în următorii doi ani, o creștere a PIB-ului real al României cu 4%, în 2018, respectiv de 3,5% în 2019. De asemenea, este de așteptat ca dinamica investițiilor să se îmbunătățească, în condițiile in care consumul privat va continua să fie principalul factor de creștere, iar contribuția exporturilor nete va rămâne negativă.

În plus, agenția de rating menționează că factorii care pot duce la o îmbunătățire a ratingului de țară vizează măsurile fiscale și externe, însoțite de o mai mare predictibilitate și credibilitate a acestora.

Totodată, punerea în aplicare a reformelor structurale menite să sprijine mediul de afaceri și să soluționeze deficitul de infrastructură vor avea un impact pozitiv asupra creșterii pe termen lung, notează ministerul de resort.

Sursa: Agepres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău