Monica Macovei: Sunt îngrijorată de deciziile iresponsabile ale lui Evgheni Șevciuk

  • 09 Septembrie 2016 19:26
Monica Macovei: Sunt îngrijorată de deciziile iresponsabile ale lui Evgheni Șevciuk

Europarlamentara Monica Macovei se declară îngrijorată de deciziile liderului separatist Evgheni Șevciuk, pe care le consideră iresponsabile și periculoase pentru stabilitatea în regiune.

Eurodeputata a emis o declarație de presă în care spune că insistența din ultimii ani a lui Evgheni Șevciuk de a supune regiunea transnistreană Federației Ruse a luat acum o nouă formă: recunoașterea unui referendum vechi de zece ani, care prevede ca legislația Federației Ruse să se aplice în regiune”, transmite IPN.

Monica Macovei spune că românii din regiunea transnistreană sunt permanent sub presiune din partea autorităților de la Tiraspol, iar profesorii și elevii de la școlile cu predare în limba română sunt supuși continuu intimidărilor, sunt hărțuiți și amenințați.

„În loc să le ofere cetățenilor democrație, libertate și ruperea de dictatură, Șevciuk vrea să îi dea pe tavă lui Putin, să îi ducă în instabilitate, insecuritate și teroare.

Integritatea teritorială a Republicii Moldova trebuie susținută cu fermitate și dorința lui Putin de a reface URSS trebuie oprită”, spune europarlamentara.

Potrivit ei, referendumul organizat în anul 2006 a fost ilegal, fiind organizat pe o parte a teritoriului Republicii Moldova de o autoritate nerecunoscută de nicio instituție internațională. De mulți ani, la granița Nistrului, sunt soldați ruși cu pușca Kalașnikov pe umăr, cu barieră, cu stema Rusiei și cu o gheretă unde sunt listele aprobate de așa-zisul președinte cu persoanele care pot trece în zona transnistreană, deși acesta este teritoriul Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău