Monica Babuc: Se creează un precedent periculos când oamenii sunt eliberați pe criterii politice

  • 18 Noiembrie 2021 08:52
Monica Babuc: Se creează un precedent periculos când oamenii sunt eliberați pe criterii politice

Monica Babuc, președintele interimar al Partidului Democrat acuză partidul de guvernare că prin procesul de curățare a instituțiilor de stat ar crea un precedent periculos când oamenii sunt eliberați din funcții pe criterii politice. Monica Babuc spune că actuala guvernare ar fi eliberat din funcții persoane profesioniste doar în baza simpatiilor politice, instituțiile de stat fiind lăsate fără memorie instituțională. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării neagă că ar fi demis oameni în funcție de apartenența de partid și cheamă persoanele integre și profesioniste să se angajeze la stat, notează IPN.

Președintele interimar PDM, spune că guvernarea a început o adevărată campanie de epurare a cadrelor în funcție de apartenența politică. Monica Babuc a făcut referire la retorica premierului Natalia Gavrilița care a menționat la preluarea mandatului că Executivul își propune o „curățare a sistemului de elemente corupte și nocive”.

„Când aud că sute de șefi au fost eliberați din funcții, mă ia groaza. Mă întreb, de unde veți lua în Republica Moldova oameni competenți care să realizeze actul guvernării? Nu este vorba doar despre proasta salarizare, este vorba și despre atitudinea față de funcționarul public, despre care se spune că ar fi hoți, corupți. Creăm un precedent negativ când oamenii sunt eliberați pe criterii politice. Retorica de a-i amesteca pe toți cu Partidul Democrat și de a spune că toți au participat la furtul miliardului este contraproductivă. Dacă un om din PDM este profesionist, nu poate fi taxată întreaga instituție”, a spus președintele interimar PDM, Monica Babuc, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Reprezentanții guvernării recunosc că deși există sute de funcții vacante în diverse instituții, oamenii refuză să se angajeze la stat. Guvernanții pun această reticență pe seama proastei salarizări în raport cu volumul majorat de muncă.

„Am făcut un apel către societate, diaspora, să se încadreze în câmpul muncii, sunt multe locuri vacante. Noi punem reticența oamenilor de a veni să activeze în instituții de stat pe seama salariilor foarte mici. Oamenii profesioniști sunt angajați la etapa actuală la companii, ong-uri cu salarii foarte bune, iar munca la stat nu i-ar permite să-și păstreze calitatea actuală a vieții. Dar noi mai facem apel și la sentimentul de patriotism. Procedeul de dezvoltare a țării ține și de acest aspect, când toți spun că iubesc Moldova, acum este momentul să pună umărul la construcția ei”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.

În raportul său de activitate la 100 de zile de la preluarea mandatului, premierul Natalia Gavrilița a indicat la capitolul realizări majorarea pensiilor, scoaterea țării din izolare internațională, dar și curățarea instituțiilor statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău