Moni Stănilă: Această linie continuă pe care Brâncuși a încercat s-o imprime și lucrărilor sale… e de fapt o trimitere spre veșnicie (AUDIO)

  • 27 Iulie 2020 09:53
0%
00:00:00
00:00:00

Romanul “Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare” al scriitoarei Moni Stănilă a fost nominalizat recent printre cele mai bune cărți ale anului de către Uniunea Scriitorilor.

Romanul relatează despre biografia marelui sculptor, fiind apreciat și de renumiți cercetători ai creației lui, menționează autoarea într-un interviu pentru Radio Chișinău, realizat de Alina Rusu.

Moni Stănilă califică premiul Uniunii Scriitorilor drept o recunoaștere a dreptului său de a scrie proză, ea fiind o poetă consacrată, cu mai multe volume de poezie editate și traduse în mai multe limbi.

Brâncuși și-a pus sufletul în lucrările sale și putem spune că acestea sunt și o emblemă a noastră, a neamului românesc”, susține Moni Stănilă.

La noi cu Brâncuși e ca și cum se întâmplă cu marele Eminescu – toată lumea are impresia că îl înțelege. Chiar și atunci când lumea nu are dreptate, cineva poate să-ți spună că ai greșit. M-am temut de această reacție, dar după lansarea cărții a dispărut frica. Am primit reacții pozitive de la brâncușologi importanți, printre care și fiica inginerului care a lucrat la Coloana Infinitului a lui Brâncuși. Și m-am bucurat foarte mult. Această carte cred că este importantă pentru tineri, care mai puțin au o viziune proprie despre Brâncuși...

Brâncuși a început să înțeleagă degrabă că lucrările se văd diferit în funcție de lumină, de spațiul dintre ele și practic fără atelierul lui nu am fi avut ansablul C. Brâncuși de la Târgu-Jiu... Pentru că inițial acolo s-a cerut doar ridicarea unui monument... Nu întâmplător el a insistat până înainte de moartea sa - și și-a luat cetățenia franceză doar cu câțiva ani înainte de moarte, anume ca să poată să perfecteze toate acele acte necesare cu Muzeul de Artă din Paris – ca să vină și să dea o replică perfectă a atelierului său... Pentru el ateliarul a fost o lume și a fost o lucrare...”, afirmă autoarea romanului.

Aflați în cadrul interviului alte detalii despre biografia marelui sculptor român și activitatea scriittoarei Moni Stănilă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău