Moneda euro a depășit pragul de 19 lei

  • 20 Iunie 2014 14:33
Moneda euro a depășit pragul de 19 lei

Moneda euro a depășit vineri, 20 iunie, pragul de 19 lei, iar dolarul se apropie de 14 lei, potrivit cursului oficial anunțat de Banca Națională a Moldovei.

BNM nu exclude că va interveni pe piața valutară, iar analiștii explică devalorizarea leului prin evoluțiile de pe piața regională. 

BNM a anunțat astăzi un curs oficial de 19 lei și trei bani pentru un euro, în creștere cu aproape 10 bani în comparație cu ieri și de 13 lei și 97 de bani pentru un dolar. Șefa direcției operațiuni valutare și relații externe Lucia Hadârcă a declarat pentru Radio Chișinău că scumpirea monedei unice este cauzată de situația de pe piața internațională și a menționat că BNM nu exclude posibilitatea unor intervenții.

Și analistul economic Ion Preașcă susține că evoluția de pe piața valutară este cauzată și de situația din regiune, în contextul în care monedele naționale ale mai multor state din estul Europei s-au devalorizat. El menționează că devalorizarea leului este favorabilă producătorilor și exportatorilor autohtoni, pentru că mărfurile lor devin astfel mai competitive.

În perioada ianuarie-iunie 2013 cursul mediu al dolarului a fost de 12 lei 27 de bani, iar al euro de 16 lei și 11 bani. De la începutul anului curent cursul mediu al dolarului  a fost de 13,5 lei, iar al euro de peste 18,5 lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău