Momente cheie înaintea agresiunii ruse în Ucraina
-
23 Februarie 2023 14:20
Mâine, 24 februarie, se împlinește exact un an de invazia Rusiei în Ucraina. Federația Rusă a început să își mobilizeze trupele și tehnica militară la granița cu Ucraina încă în octombrie 2021, până în decembrie având concentrați deja peste 100 de mii de militari, inclusiv în Belarus și Crimeea. În pofida acestor acțiuni din noiembrie 2021 până pe 20 februarie 2022, oficialii de la Moscova au negat în repetate rânduri că ar pregăti un plan de invadare a Ucrainei, scrie Radio Chișinău.
După semnarea de către președintele ucrainean Vlodimir Zelenski a decretului privind „strategia de eliberare și reintegrare” a teritoriilor ocupate de ruși din Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol, la 24 martie 2021, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a început să mobilizeze militari și tehnică militară la granița cu Ucraina, provocând o criză internațională și generând îngrijorări privind o potențială invazie.
O mare parte dintre cei peste 100 de mii de soldați mobilizați au fost retrași însă până în luna iunie a aceluiași an. O nouă mobilizare masivă a început în octombrie. În noiembrie 2021 președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunța că Rusia a adunat din nou peste 100 de mii de soldați la granița cu Ucraina.
Rapoartele privind acumularea militară rusă i-au determinat pe oficialii americani să avertizeze UE că Rusia ar putea planifica o potențială invazie a Ucrainei.
La începutul lunii decembrie Washington Post scria că, potrivit unor informații clasificate ale serviciilor de securitate americane obținute, Rusia ar planifica cu siguranță invazia cu circa 175 de mii de soldați, pe mai multe fronturi la începutul anului 2022.
La rândul ei, Moscova cerea asigurări din partea Washingtonului că Ucrainei nu i se va permite niciodată accesul în Alianța Nord Atlantică dar și retragerea prezenței NATO din vecinătatea Ucrainei. Președintele american Joe Biden amenință cu occidentul va impune sancțiuni economice drastice Rusiei dar și că va ajuta Ucraina în caz de invazie.
La 30 decembrie la solicitarea lui Vladimir Putin, are loc o discuție telefonică cu președintele american Joe Biden, a doua din acea lună.
Casa Albă i-a cerut președintelui rus gesturi de reducere a tensiunilor cu Ucraina.
Rusia a negat că ar intenționa să atace Ucraina și a afirmat că are dreptul să-și mute trupele pe propriul teritoriu așa cum dorește. Amenință cu ruperea totală a relațiilor cu SUA, în cazul unor noi sancțiuni.
La 12 ianuarie, la Bruxelles are loc summitul NATO-Rusia. ”Nu au fost discuții ușoare” declară secretarul general al NATO; Jens Stoltenberg la finalul întâlnirii de patru ore în care a cerut Rusiei retragerea trupelor din Ucraina, Georgia și Rep. Moldova. Principalul punct de discordie între Occident și Rusia rămâne cererea Moscovei ca Ucraina să nu se alăture niciodată Alianței Nord Atlantice - NATO, ceea ce atât Washingtonul cât și NATO au refuzat din start.
Președintele american Joe Biden avertizează despre iminența invaziei, în timp ce liderul de la Kiev Volodimir Zelenki temperează spiritele și vede greșite acțiunile de retragere a unei părți a personalului ambasadelor străine din Kiev. Pericolul persistă, dar ”nu avem un Titanic aici”, spune într-o conferință de presă liderul ucrainean la 28 ianuarie.
Pe 10 februarie Joe Biden cere cetățenilor americani să părăsească de urgență Ucraina pe fondul intensificării tensiunilor militare la granița cu Ucraina. ”Ne confruntăm cu una dintre cele mai mari armate din lume. E o situație neobișnuită și lucrurile ar putea degenera cu rapiditate”, a afirmat atunci președintele american.
Rusia și Belarus au început un exercițiu militar de 10 zile. Statele Unite și NATO denunță exercițiul, NATO numind-o cea mai mare desfășurare de trupe rusești de la Războiul Rece.
La 11 februarie 2022 secretarul de stat american Anthony Blinken declara: „Rusia continuă să concentreze forțe la granița cu Ucraina și ar putea-o invada în orice moment, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice (desfășurate la Beijing în perioada 4-20 februarie)”.
La 14 februarie SUA anunță despre închiderea ambasadei la Kiev și relocarea personalului la Lvov, la granița cu Polonia.
Președintele Zelenski cere o întâlnire în următoarele 48 de ore cu Putin și oficiali responsabili de securitatea în Europa.
O zi mai târziu, la 15 februarie președintele rus Vladimir Putin se întâlnește cu la Moscova cu cancelarul german, Olaf Scholtz. Dă asigurări că Rusia nu vrea război și dorește ''să continue lucrul în comun'' cu Occidentul asupra securității europene și pentru dezamorsarea crizei legate de Ucraina.
La 18 februarie, așa-zisele Republică Populară Donețk și Republică Populară Lugansk au ordonat evacuarea obligatorie a civililor din capitalele lor iar până la 21 februarie, Rusia a desfășurat avioane de luptă, echipamente și un total de până la 190.000 de soldați la sud, la est și la nord de Ucraina.
La 19 februarie Joe Biden declară că este convins că Rusia va ataca Ucraina dar că ușa diplomației este încă deschisă.
Totuși, la 22 februarie, republicile separatiste Donețk și Lugansk au fost recunoscute de Rusia în cadrul granițele administrative ale regiunilor ucrainene cu aceleași denumiri, iar la 24 februarie 2022 Moscova atacă Ucraina din trei direcții – nord, est și sud, - în pofida asigurărilor date cu doar câteva zile înainte de liderul de Kremlin că Rusia nu ar intenționa să declanșeze război în această țară.